Aktuelle nyheder - Byggeri

Byggesektoren er sluppet nådigt fra coronakrisen – endnu

Byggesektoren er sluppet nådigt fra coronakrisen – endnu

Byggeriet har holdt liv i byggekranerne, og et jobtab på knapt 500 i marts er ifølge Dansk Byggeris cheføkonom ’nådigt sluppet’

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Danmarks Statistiks lønmodtagerbeskæftigelse for marts viste et fald i beskæftigelsen på 25.000 i forhold til måneden før, hvor beskæftigelsen ellers var den højeste nogensinde i Danmark.

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, peger på, at arbejdsmarkedet har været det helt store økonomiske lokomotiv i ’de syv fede år’ fra foråret 2013 til foråret 2020:

- Men opsvinget på arbejdsmarkedet er siden corona gledet ud mellem fingrene på os med samme hast som håndsprit blev udsolgt på landets apoteker, konstaterer han.

En halv corona-skrue
25.000 job blev mistet på en måned, og så er tallet ifølge Bo Sandberg endda reelt ’sminket’ fordi det er et gennemsnit, der dækker hele marts, og det var først midt i måneden, at corona-nedlukningen fik effekt:

- Så der er virkelig - som ventet – tale om et gyser-kongetal for dansk økonomi. Et beskæftigelsestal med foreløbig kun en halv coronaskrue. Den rekordhøje beskæftigelse, vi nåede før coronakrisen, er dog ikke helt forgæves. Dels er det den måske vigtigste årsag til vores sunde offentlige finanser, og dels giver det arbejdsmarkedet noget mere at stå imod med, at der var så mange i job før corona ramte. Men allerede nu er mange med løs arbejdsmarkedstilknytning kastet ud i stor uvished, siger cheføkonomen.

Byggekranerne kører stadig
Han glæder sig dog over, at byggesektoren har formået at holde liv i byggekranerne, og et jobtab på knapt 500 i marts er ’nådigt sluppet’:

- Men også det er nogenlunde som ventet, da branchen ikke har været nedlukket, og eftersom suspenderingen af kommunernes anlægsloft allerede har haft positiv effekt, om end nok ikke for alvor i marts-beskæftigelsestallet. På spørgsmålet om, hvordan den økonomiske genopretningskurve kommer til at se ud, hælder jeg mest til ’en omvendt kvadratrod’, hvor dansk økonomi isoleret set kommer forholdsvis godt igen i 2021, men hvor både adfærdsændringer og ændringer i erhvervsstruktur betyder, at vi ikke kommer tilbage på niveauet fra 2019 foreløbig, siger Bo Sandberg.

Brug for ekspansiv finanspolitik
Han påpeger, at det politiske fokus nu bør rettes mod en ekspansiv finanspolitik i form af grønne investeringer og energirenovering samt fremrykning af planlagte skattelettelser, som kan stimulere den indenlandske efterspørgsel:

- Gyseren på nogle få kvartalers sigt bliver dog, hvordan nedgangen i verdensøkonomien påvirker eksporten, men der kommer dog næppe syv dårlige år ovenpå de syv fede år, siger cheføkonomen.

Læs mere om Byggeri

25/5 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.