Aktuelle nyheder - Byggeri

Claus Pryds: Et liv uden arkitektur ville være et vissent liv

Claus Pryds: Et liv uden arkitektur ville være et vissent liv

I serien ’Bag Facaden’ fortæller kolleger fra byggebranchen om de opgaver, der ligger på skrivebordet, om hvordan de bliver løst, og om det der driver arbejdet

Del artiklen på

Af Marie Larsen   

Hvem: Claus Pryds, indehaver af Claus Pryds Arkitekter
Født: 08.11.1974 i Nyborg
Uddannelse: Arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole.  
Kendt for: Zoolab i Københavns Zoo og en stilfærdig, men storslået og sanselig arkitektur.
Personligt: Bor sammen med sin kæreste skiftevis på Nørrebro og på Langeland.

Hvad ligger der på dit skrivebord lige nu?  
For tiden tegner jeg på flere projekter: Et nyt kræftrådgivningscenter i Århus, en tilbygning i træ til en privat villa ved Ålsgårde på Nordsjælland og en transformation af et gammelt gårdanlæg på Sydals.    

Hvorfor valgte netop du dit fag?  
Jeg har altid ønsket at blive arkitekt. Ikke fordi det lå i kortene, for vi har ingen arkitekter i familien, men jeg har altid haft en interesse i rum og materialer, også inden jeg kunne sætte ord på. Helt fra starten kunne jeg mærke, at skolen var ideel for mig, Jeg begyndte at forstå mig selv bedre på studiet, for pludselig fik jeg et sprog for det, som før studiet mere var fornemmelser og fascinationer.

Hvis ikke du skulle have været arkitekt, hvad skulle du så have været?
Engang legede jeg med tanken om at blive gartner. Jeg har selv en halv tønde land på Langeland. Den er ikke anlagt, men jeg dyrker floraen. Det giver mig ro og tid til at tænke, og jeg udvikler også min faglighed og mine projekter, når jeg går og dyrker den natur, der er omkring gården. Jeg bor også på Nørrebro, og elsker det, men Langeland er godt for mig og mit arkitekt-jeg. Det er mit værksted. For eksempel er jeg ved at teste en tagbelægning her.    

Hvilket arkitektonisk værk er du mest betaget af?
Skogskyrkogården i Stockholm af Erik Gunnar Asplund og Sigurd Lewerentz. Det er et af de mest fortryllende steder at være. Jeg har været der flere gange og kommer der hver gang, jeg er i Stockholm, fordi Skogskyrkogården smelter arkitektur og natur sammen på en helt unik måde.    

Hvilket byggemateriale kan du bedst lide?  
Et materiale der forgår smukt. Det kunne være træ, som er fantastisk, fordi det er et materiale, vi alle kan forstå, og som de fleste af os har haft mellem hænderne i større eller mindre grad. Det er ressourcelet at bygge op og rive ned. Det er i min verden bæredygtigt. 

Hvad hjælper dig videre, når du er kørt fast i en opgave?  
At prøve igen. For mig skal arkitektur arbejdes og diskuteres frem. Jeg diskuterer især med bygherrer, for jeg skal jo fange deres drømme og tanker og forvandle dem til bygninger, de skal indtage. På byggepladsen er det også vigtigt at diskutere, for eksempel hvordan en tagrende også kan monteres for at blive lige så meget et smykke som en funktion.   

Hvad er det vigtigste arbejdsredskab du har?  
At sanse er menneskets måde at være i verden på, og derfor er sanserne arkitektens fornemmeste arbejdsredskab. Ved at bruge af sig selv af den historie, man bringer med sig, kan ny arkitektur opstå i forlængelse af den verden, vi kender.   

Hvad savner du i dit professionelle liv?  
Jeg tænker ofte på, at det ville have været fantastisk, hvis jeg have haft en håndværksmæssig uddannelse med, inden jeg startede på arkitektskolen, gerne som tømrer eller snedker.    

Hvilken opgave ville du aldrig tage?   
Opgaver, der skal løses på den halve tid, synes jeg er problematiske. Ligesom opgaver med et stærkt politisk motiv, der går mod mine værdier.   

Hvilken opgave er du særligt taknemmelig for at have fået?  
Jeg er taknemmelig hver gang en bygherre viser interesse i min tegnestue og min måde at arbejde med arkitektur på. Men projektet om Statens Nye Naturhistoriske Museum vil altid have en særlig betydning for mig: Jeg vandt den internationale konkurrence som helt ung arkitekt, startede min tegnestue på den og vandt selve opgaven sammen med Lundgaard og Tranberg Arkitekter.   

Hvad gør du for at holde dig fagligt skarp?  
Jeg stiller mig til rådighed med alle mine sanser og fornemmelser. Mine minder og erfaringer er både det første skridt på vejen og en tone at stemme projektet op mod undervejs. Og så forholder jeg mig til traditioner inden for byggeriet: Der er et stort potentiale for nyt, som ligger i forlængelse af traditionen.   

Hvis du skulle rose en fagfælle, hvem skulle det så være?  
De unge nye tegnestuer, som for tiden byder ind med en ny, stærk faglig identitet, der står i kontrast til store gamle tegnestuer, som smelter sammen med ingeniørfirmaer. Jeg ser stor dygtighed og vilje blandt de unge og uafhængige, og de kan sagtens løfte byggerier uden en stor hær af kolleger.    

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?  
Brug dig selv og alle dine sanser, minder og erfaringer. Det er et sammenkog af flere forskellige råd, jeg har fået gennem livet. Især af vejledere gennem min studietid og gennem litteratur, for eksempel af Peter Zumthor.  

Hvad er det værste, der er sket for byggebranchen i de seneste 100 år?  
Mangel på diversitet, individualitet, manglende stolthed og omtanke for det, der opføres, og for de områder det opføres i.   

Hvad ville du gerne ændre ved byggebranchen?  
Jeg ville udrydde alle former for unaturligt tidspres. Og skabe mere direkte kontakt alle fag imellem. Jeg ville forsimple byggeriet. Både organisatorisk og rent fysisk. På Zoolab arbejdede vi med en meget flad struktur og nød, at vi ikke skulle igennem store udbud. Rent fysisk er Zoolab også forsimplet ved at være et træhus fra inderst til yderst. Jeg er ikke naiv og ved godt, at der på større projekter kan være en anden dagsorden. Men jeg synes stadig, at simpelt er godt.
   
Har du et godt råd til byggebranchens beslutningstagere?  
Ja; for at skabe udvikling, diversitet og individualitet så er det vigtigt at bruge skitsekonkurrencer og projektkonkurrencer, hvor også nye faglige stemmer får mulighed for at byde ind.    

Hvordan hænger dit arbejdsliv og dit privatliv sammen?  
Jeg må indrømme, at mit privatliv og arbejdsliv flyder sammen. Arkitektur, natur, historie, og materialer fylder også i min fritid.   

Hvordan ville et liv uden arkitektur være?  
Det ville være helt vissent. Men når jeg så lige kommer mig over tanken, forestiller jeg mig, at jeg ville kanalisere kreativiteten og min trang til at arbejde rumlig andre steder hen, som eksempelvis i gartnerarbejdet.

Læs mere om Byggeri

3/5 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.