left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Corona kom i vejen for kampen mod social dumpingByggeformand Claus von Elling erkender, at coronas kom i vejen for højere mindsteløn

Corona kom i vejen for kampen mod social dumping

3F måtte under hensyntagen til den krise, det danske samfund er kastet ud i, acceptere, at mindstelønnen kun blev hævet minimalt

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring

De 60.000 bygningsarbejdere, de er omfattet af forliget mellem 3F og Dansk Byggeri, havde satset næsten alt på at få en meget stor forhøjelse af mindstelønnen som værn mod social dumping.

Men en kinesisk virus kom øjensynligt i vejen, og formanden for Byggegruppen i 3F, Claus von Elling siger til Fagbladet, at forliget er præget af corona-krisen.

Forliget blev indgået sent tirsdag morgen efter meget lange og seje forhandlinger, og aftalen er ifølge BygTeks kilder indgået uden yderligere medvirken af forligsmanden.

Verden er vendt på hovedet
Claus von Elling siger til Fagbladet, at ’vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation’:

- Verden er vendt på hovedet. Det ansvarlige og rigtige er derfor at lande så god en aftale, som omstændighederne tillader, og det har vi gjort, siger byggeformanden.

Ifølge Fagbladet bakkes forliget op af ’et stort flertal af forhandlingsudvalget’, og at den nye overenskomst blandt andet giver bygningsarbejderne pæne lønstigninger over en treårig periode med i alt 7,50 kroner, ligesom satsen i prislisterne for akkordarbejde hæves med 2,1 procent årligt svarende til cirka 6,4 procent i alt over de tre år. På de mere ’bløde områder er tre uger ekstra til forældreorlov.

Ikke som forventet
Claus Von Elling er umiddelbart glad for, at der er en overenskomstaftale med Dansk Byggeri, men han erkender også, at det ikke er det resultat, man på forhånd havde forventet og kæmpede for:

- Det er, hvad der har været muligt i den situation, vi står i. Og der er bestemt også gode ting at sige om forliget, siger han.

Især udenlandske bygningsarbejdere bliver taberne i overenskomstforliget, da de i stigende er lønnet efter mindstelønsniveauet.

Den eneste imødekommelse, 3F har fået i kampen mod social dumping, er, at der nedsættes et udvalg, som blandt andet skal analysere lønstrukturen i byggebranchen i forholdet mellem danske og udenlandske medarbejdere.


Læs mere om Byggeri

17/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.