LCA
LCA
scroll
 Danskudviklet BIM-værktøj sparer tegnestuen tid Et nyt plugin til Revit sparer tegnestuen tid med at hente og bearbejde BIM-objekter. I basisudgaven er det nye plugin gratis.

Danskudviklet BIM-værktøj sparer tegnestuen tid

Den danske udvikler af IT-værktøjer til byggebranchen, Ajour System, lancerer nu et nyt plugin til Revit, der gør det nemmere for tegnestuerne at finde og bruge de rigtige BIM-objekter

Projekterende får nu en lettere hverdag med at skitsere og projektere byggerier. Et helt nyt plugin til Revit har tiltrukket sig så stor interesse fra hele Europa, at værktøjet spås en fremtid som ny dansk eksportsucces. Værktøjet hedder AjourObjects og er i basisudgaven gratis.

Ajour System har under udviklingen af den fremadstormende software samarbejdet med flere tegnestuer samt den danske tagpapproducent Phønix Tag Materialer, der ønsker at gøre sine BIM-objekter mere tilgængelige for brugerne.

Efter udviklingsprocessen står det klart, at tegnestuerne sparer tid, fordi producenternes tegningsobjekter ligger lige ved hånden i en toolbar, fortæller Thomas Holm, der er teknisk konsulent hos Ajour System

- Tegnestuen effektiviserer sit arbejde, fordi de ikke bruger tid på at lede efter objekterne. Da løsningen er Cloud-baseret, har arkitekterne altid de opdaterede BIM-objekterne ved hånden, og kan bruge og genbruge dem på tværs af projekter uden at skulle stole på måske forældede informationer på lokale drev, siger Thomas Holm.

Producenternes produkter kan findes på få sekunder, fordi platformen har en søgemaskine, der selv foreslår, hvilke objekter der skal bruges, fortæller Dorthe L. Hartung, der er projektchef hos Phønix Tag Materialer.

- Det er en klar fordel for os som producent, at vi nemt kan publicere nye produkter og opdatere eksisterende, så tegnestuerne straks har de nyeste objekter til rådighed i deres Revit-program. På den måde reducerer vi risikoen for fejl, siger Dorthe L. Hartung,

Unødig information fjernet
Ofte indeholder BIM-indhold fra materiale-producenter unødvendig information og egenskaber, som fylder og forurener rådgivernes modeller og tegninger. Det betyder, at der kræves et stort oprydningsarbejde, inden BIM-objekterne kan tages i brug.

- Fordi kvaliteten af tegninger og modeller i det nye system er skræddersyet til tegnestuernes behov, skal de ikke gøre et stort efterarbejde, når objekterne er hentet ind i Revit. Objekterne er desuden udviklet med BIPS-skraveringer, som er den standard, der bør anvendes, siger Thomas Holm.

Phønix Tag Materialers bibliotek indeholder 100 forskellige Revit-objekter, der findes i 2D og 3D. Hovedparten af biblioteket består af detaljekomponenter af materialer, der typisk anvendes til detaljering som for eksempel mursten, konstruktionstræ og gipsplader.

Nye typer af byggevarer fra andre byggevare-producenter bliver løbende tilføjet, alle i den rigtige Revit-kvalitet.

BIM står for Bygnings Informations Modellering og refererer til en samlet digital model af et bygningsværk, som anvendes på landets tegnestuer til planlægning, design og modellering.

BIM-arbejdsmetoden er med til at sikre bygherren høj kvalitet i byggeriet og anvendes samtidig som et økonomisk styringsværktøj til brug for driften.

-los

8/3 2021