Aktuelle nyheder - Byggeri

Det Kongelige Bibliotek i Aarhus vinder Renover prisen 2020De glade vindere fra Det Kongelige Bibliotek i Aarhus fejrede sig selv digitalt, da alle nominerede sad hver for sig.

Det Kongelige Bibliotek i Aarhus vinder Renover prisen 2020

Holdet bag renoveringen af Det Kongelige Bibliotek i Aarhus kan kalde sig danske mestre i bygningsrenovering, efter at de tirsdag aften blev kåret til vindere af Renover prisen

Del artiklen på

Næste gang de studerende i Aarhus møder ind for at fordybe sig eller skrive opgave i Det Kgl. Bibliotek i hjertet af Aarhus, er det ikke et hvilket som helst bibliotek, de sætter sig i: Det er Danmarks bedste renovering.

Tirsdag aften vandt Det Kgl. Bibliotek nemlig Renover prisen 2020 sammen med en check på 100.000 og en eftertragtet prisstatuette for sin transformation fra klassisk bibliotek til et moderne og bæredygtigt samlingspunkt.

Efter en gennemgribende renovering er der nemlig skabt mere areal og bedre faciliteter til brugerne i biblioteket – men uden at ændre på bygningens ikoniske ydre. Lukkede serverrum er blevet til åbne studiepladser, et solcelleanlæg på taget sørger for grøn energi og den nye bibliotekshave har givet nyt liv til den gamle bygning. Renoveringen har også sat sit sociale aftryk, så biblioteket nu er blevet til samlingspunkt på campus med hele 30 % flere besøgende.

Det er et valgkollegie bestående af 70 medlemmer fra byggebranchen, der har stemt Det Kgl. Bibliotek helt øverst op på vinderpodiet. Formand for Renover prisens nomineringsudvalg, kalder det en fortjent vinder:

- Det er et fremragende renoveringsprojekt, hvor man med renoveringen har skabt et oplevelsesrigt rum med en inviterende stemning, samtidigt med at de eksisterende kvaliteter er respekteret. Man fornemmer klart, at det er et socialt mødested, hvor man udveksler holdninger og møder nye bekendte, siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget og tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

Overraskende besøg ved lokal fest
Der var i alt 162 projekter indstillet til prisen. Ud af dem blev seks nomineret til prisen, og tirsdag aften kunne Det Kgl. Bibliotek i Aarhus så efter mange måneders venten løfte det orange pristrofæ.

Selvom Covid-19 satte sit aftryk på prisuddelingen, der blev transmitteret digitalt med lokale fester hos hvert af de nominerede projekter, var jublen stor, da vinderholdet fik et overraskende besøg af en repræsentant fra Renover prisen med nyheden om, at de havde vundet prisen.

Særlig hæder til unikt projekt
Udover Renover prisen blev også Specialprisen uddelt tirsdag aften. Specialprisen går til et unikt, originalt og særligt projekt, der måske ikke lever op til alle prisens kriterier, men som stadig fortjener hæder.

Prisen gik i år til Ungdomsøen, der er et forbilledligt eksempel på, hvordan unge ildsjæle kan skabe liv i gamle rammer. Ungdomsøen markerer transformationen af Middelgrundsfortet fra en historisk militærinstitution til et udviklingscenter, hvor hele Danmarks ungdom kan mødes til events, kurser og sociale aktiviteter.

Det er i år ottende gang, at Realdania og GI uddeler Renover prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.

Beskrivelse af vinderprojektet
I Universitetsparken i Aarhus ligger Det Kgl. Bibliotek, der stod færdigt i 1963, og med sit høje bogtårn er et fixpunkt i området. Efter en renovering er der uden at bygge til blevet mere areal og bedre faciliteter til brugerne ved at gentænke funktioner og sætte fokus på god akustik og belysning.
Udefra er renoveringen usynlig, og indendørs skal man kigge godt efter, for nye tiltag er udført med respekt for den oprindelige bygnings arkitektur og materialer. I kælderetagen var der før lukkede funktioner som depoter, tidsskriftmagasin og serverrum, men i dag er der lyse og behagelige omgivelser med studiepladser og afskærmede rum i rummet, hvor de studerende kan holde ’frikvarter’ i forskellige møbelgrupper, bordtennisrum og rum til afslapning.
Centralt i bygningen ligger et stort atrium, der går gennem flere etager. Det blev skabt i 1990’erne sammen med en stor rotunde, som i dag er fjernet, så atriet er blevet omdannet til bibliotekshave med masser af dagslys og kig gennem bygningen. Universitetsparkens organiske former har været inspiration for interiørets kurvede møbler og inventar, og den gemte bogsamling i bogtårnet har dannet forlæg for den flere etager høje bogreol, der er et markant element i både kælderen og atriet.

Bygherre: Det Kgl. Bibliotek
Arkitekt: Arkitema Architects
Ingeniør: Moe
Entreprenør: Enemærke & Petersen, Elcon, Åbyhøj VVS

De fem andre nominerede til Renover prisen var:
Afrys Domicil, Herning (kontorbygning)
Nordagerskolen, Ringe (skole)
Kedelhallen, Aabenraa (tegnestue)
Vestervænget, Skive (almen beboelsesejendom)
Ryesgade 25, København (beboelsesejendom)

-los


Læs mere om Byggeri

18/11 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.