Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Det meste af arbejdsdagen er spildtidSpildtiden er mulig at undgå med enkle tiltag som lister, møder og planlægning, siger forsker bag projektet. (arkivfoto:JHN)

Det meste af arbejdsdagen er spildtid

To tredjedele af håndværkeres arbejdsdag er spildtid viser et nyt omfattende forskningsprojekt fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet, skriver Fagbladet 3F

Del artiklen på

Når en håndværker møder ind på byggepladsen, går hele 66 procent - to tredjedele - af arbejdsdagen med spildtid, viser et nyt omfattende forskningsprojekt fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet, skriver Fagbladet 3F

- Det er ikke, fordi håndværkerne ikke laver noget. De arbejder hårdt og har en stor faglig stolthed, men der bliver spildt meget tid. Det kan for eksempel være en maler, der møder op, og så kan han ikke komme til at male, fordi der ligger noget affald, og der er ikke gjort klar. Så går han i gang med at rydde op og henter måske ekstra udstyr til klargøring. Det er ikke værdiskabende, og det er noget, man kan planlægge sig ud af, siger ph.d.-studerende Hasse Neve fra Institut for Ingeniørvidenskab, der har været i felten for at måle byggearbejdernes produktivitet til Fagbladet 3F

Bygningsarbejdere sagde det for to år siden
I studiet er håndværkere på fire forskellige byggepladser blevet observeret over 1.000 timer for at måle deres produktivitet- og i undersøgelsen er der lavet målinger på 15 forskellige faggrupper inden for byggeriet, og der er registreret store forskelle på produktiviteten de enkelte fag imellem. Mens VVS’erne havde den højeste målte produktivitet på 50 procent, lå gulvlæggerne i bunden med 18 procents produktivitet.

Undersøgelsen bekræfter en stor 3F interviewundersøgelse fra efteråret 2016, hvor 2.500 medlemmer havde deltaget, og hvor mere end hver anden bygningsarbejder oplevede spildtid som det største problem i jobbet, fordi arbejdet ikke var planlagt godt nok. (se BygTek nr. 9 - 2016)

Det er muligt at ændre
Men ifølge professor Søren Wandahl fra Institut for Ingeniørvidenskab er det muligt at øge produktiviteten i byggeriet til 50-60 procent.

- Det ikke urealistisk, hvis man implementerer de rette lean-værktøjer. Det handler ikke om komplicerede systemer eller it, det er helt enkle tiltag som lister, møder og planlægning på daglig basis, siger han til Fagbladet 3F.

-jhn

Læs mere om Byggeri

20/8 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder