Aktuelle nyheder - Byggeri

Dyre byggetilladelser truer firmaers eksistensKenneth Baand Larsens virksomhed DanskAltan er en af de SMV’er, der mærker de negative konsekvenser af de nye regler. Kunderne springer fra, siger han.

Dyre byggetilladelser truer firmaers eksistens

SMV’er i byggebranchen brænder inde med ordrer pga. besværlig og dyr sagsbehandling. Situationen er nu gået fra dårlig til livstruende, melder både virksomheder og brancheorganisation

Del artiklen på

Det kan være både uforholdsmæssigt dyrt og besværligt at få de krævede byggetilladelser, når der skal sættes gang i mindre bygge- og renoveringsprojekter. En problematik, der skaber store udfordringer for de virksomheder, som skal byde ind på arbejdet.

- Her i vores virksomhed kan vi heldigvis godt holde skindet på næsen. Men kravene til dokumentation og omkostningerne på vejen mod at få de nødvendige godkendelser er eksploderet i en grad, som gør det svært at komme i gang med især de mindre projekter. Det betyder, at projekterne står stille, mens pengene fosser ud af kassen. Det er ganske enkelt ikke holdbart længere, og mange af vores kolleger står efterhånden i en situation, hvor deres virksomheders eksistens er truet på denne baggrund, siger Kenneth Baand Larsen, som er indehaver af DanskAltan i Asaa.

Allerede tilbage i oktober råbte han vagt i gevær over problemerne, der er opstået, efter at man for godt et år siden indførte et nyt bygningsreglement. Det betyder bl.a., at en vurdering af tekniske løsninger på brand- og konstruktionsområderne ikke længere er en kommunal opgave. I stedet er det nu op til private, certificerede brandrådgivere og statikere at stå for vurderingen.

Kunderne springer fra
Efter Kenneth Baand Larsens mening har det altså betydet, at det er blevet både alt for dyrt og besværligt at få de nødvendige byggetilladelser.

- Reelt betyder det, at kravene er de samme, uanset om man skal bygge et supersygehus eller sætte en altan op. Og når kunderne bliver præsenteret for regningen i forbindelse med de nye krav, vælger mange af dem i sidste ende at springe fra. Det er selvsagt dybt frustrerende, når interessen for de produkter, vi leverer, ellers ER til stede, siger Kenneth Baand Larsen og uddyber:

- Derfor er der brug for at få kigget på dokumentationskravene hurtigst muligt, så vi kan få dem landet på et niveau, der giver logisk mening – både praktisk og økonomisk – for virksomheder af vores størrelse, understreger han.

Direkte livstruende
Også hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne er man kritisk over for behandlingen af de tekniske byggeprojekter.

- Formålet med indførelsen af en certificeringsordning var at få en hurtigere og mere ensartet proces for byggetilladelser på tværs af landet. Men vi må konstatere, at det ikke er sket. Og siden vi første gang gjorde opmærksom på problemet, er situationen faktisk gået fra dårlig til direkte livstruende for en række af de berørte virksomheder, siger underdirektør Simon O. Rasmussen fra arbejdsgiverorganisationen, der repræsenterer cirka 4100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Oplever stor forvirring
Han peger på, at virksomhederne oplever stor forvirring om, hvordan de nye regler skal fortolkes. Det betyder bl.a., at det er uklart, hvad der skal dokumenteres i den enkelte ansøgning, ligesom det er svært at få besked om, hvad det koster at gennemføre den krævede dokumentation.

- Dermed sættes tilbuds- og byggefasen reelt i stå, og det er ganske enkelt ikke godt nok. Aktørerne skal lære at bruge certificeringsordningen rigtigt og dokumentere på det rigtige niveau, understreger Simon O. Rasmussen.

Tekniq Arbejdsgiverne er selv med i en task force, der arbejder på at afklare og udbedre problemerne.

- Skal vi for alvor gøre noget ved problemerne, er det dog nødvendigt, at myndigheder og rådgivere finder sammen i en ensartet forståelse af reglerne, og at det sker på måder, hvor simpelt byggeri ikke belastes med uforholdsmæssigt store og dyre dokumentationskrav. Sker det ikke nu, så må vi ændre reglerne – virksomhederne har ikke råd til at vente længere, siger Simon O. Rasmussen.

-los


Læs mere om Byggeri

23/2 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.