Aktuelle nyheder - Byggeri

Efter grim sag om svindel med asbestprøver: Nu kommer de nye asbestinitiativerArbejdsmiljøaftalen fra 2019 udløber ved udgangen af 2022. Derfor er regeringen netop nu i gang med at forberede grundlaget for en ny arbejdsmiljøaftale, hvor også asbest vil indgå.

Efter grim sag om svindel med asbestprøver: Nu kommer de nye asbestinitiativer

Regeringen og et bredt flertal af partier er blevet enige om en række initiativer, der skal styrke indsatsen mod asbest

Del artiklen på

Asbest har været forbudt at anvende i Danmark i mere end 35 år, og der gælder skrappe regler for fjernelse af asbest, fordi indånding af asbeststøv øger risikoen for at udvikle en række kræftformer. Alligevel udgør asbest stadig en udfordring for arbejdsmiljøet, særligt i byggebranchen.

Derfor indkaldte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i april Folketingets partier til politiske drøftelser om asbest. På den baggrund er regeringen og alle Folketingets partier blevet enige om en række nye initiativer, der skal styrke indsatsen mod udsættelse for asbest.

Sidste efterår opstod der en grim sag i København, hvor en byggeleder svindlede med nogle asbestprøver og udsatte sine arbejdere for fare. Et af initiativerne i aftalen handler bl.a. om at styrke Arbejdstilsynets muligheder for at rejse straffesager for overtrædelse af asbestreglerne, så Arbejdstilsynet får bedre redskaber til at sætte ind over virksomheder, der bryder med asbestreglerne. Med aftalen vil arbejdsgiver fremadrettet også blive forpligtet til at sende asbestprotokoller til de berørte ansatte, så de ansatte selv vil kunne opbevare deres protokoller til en eventuel senere arbejdsskadesag.

Også godt nyt for husejerne
Derudover udvides vejledningen om asbest i tilstandsrapporten, så nye husejere ved boligkøb i endnu højere grad bliver gjort opmærksom på de sundhedsfarer, der er forbundet med at indånde støv fra eventuel asbest i byggematerialer. Samtidig udvides også sælgeroplysningsskemaet med oplysninger om sælgers kendskab til asbestforekomster i boligen.

- Selvom asbest har været forbudt siden 1980’erne, og der er skrappe regler på området, er asbest desværre ikke et overstået kapitel i dansk arbejdsmiljøpolitik. Det er derfor ekstremt vigtigt, at alle ved, hvordan man beskytter sig selv og hinanden mod den kræftfremkaldende asbeststøv, og at der er viden om, hvordan asbest skal håndteres, når man støder på det, siger Peter Hummelgaard og fortsætter:

- For regeringen er det en topprioritet at sikre borgerne et sundt og sikkert arbejdsliv. Derfor er jeg glad for, at vi efter gode, konstruktive drøftelser med Folketingets partier har kunnet lande en ny aftale om asbest. Med den tager vi nu endnu et vigtigt skridt i kampen mod udsættelse for asbest.

- Men kampen slutter ikke her. Til efteråret fortsætter det vigtige arbejde, når jeg indkalder Folketingets partier til forhandlinger om en ny arbejdsmiljøaftale. Her er det vigtigt for regeringen, at vi sikrer et fortsat højt indsatsniveau for arbejdsmiljø. Indsatsen mod de skadelige virkninger af asbest kommer derfor til at indgå i forhandlingerne.

De 12 nye initiativer

- Bedre vejledning om asbest i tilstandsrapporten.
- Udvidelse af sælgeroplysningsskemaet.
- Asbestprotokol skal sendes til den ansatte.
- Styrket indsats over for asbestovertrædelser.
- Indførsel af kompetencepåbud på asbestområdet.
- Luftmålinger af asbeststøv.
- Undersøgelse af behov for autorisationsordning mv.
- Afdækning af uddannelsesbehov.
- Registrering af asbestforekomster i BBR.
- Brug af oplysninger fra byggeaffald med problematiske stoffer.
- Erfaringsopsamling for særlig tilsyns- og kommunikationsindsats.
- Opfølgning på teknisk udredning om indkapsling vs. sanering.

Læs mere om asbestaftalen her

-dc

Læs mere om Byggeri

18/5 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.