Aktuelle nyheder - Byggeri

Ejendomsbranche hårdt ramt af coronaenAdministrerende direktør Jannick Nytoft fra EjendomDanmark

Ejendomsbranche hårdt ramt af coronaen

Ejendomsbranchen forventer et samlet fald i indtjeningen på op til godt fire procentpoint eller 35 – 45 milliarder kroner på grund af coronaens hærgen

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Allerede før coronakrisen ramte Danmark, var det blevet noget sværere at afsætte kvadratmeter inden for både industri, butik, kontor og bolig.

Med krisens indtog er der sat yderligere skub i den udvikling og coronakrisen har sat sit præg på ejendomsinvestorernes forventninger til 2020, hvor der forventes et samlet fald i indtjeningen på op til godt fire procentpoint, svarende til 35 – 45 milliarder kroner:

- Den økonomisk usikre periode, vi er inde, har allerede og vil også i resten af 2020 komme til at betyde økonomiske tab for ejendomsbranchen. Krisen ser – måske ikke overraskende - ud til at ramme butik og kontor hårdest, siger administrerende direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft.

Stigende nethandel presser indkøbscentre
Ejendomsbranchen har særligt skruet forventningerne ned til butiksejendommene med butikker og indkøbscentre, der allerede inden corona-krisen var ramt af en stigende nethandel:

- Den udvikling har fået vind i sejlene under nedlukningen af Danmark. Mange kunder har fundet ud af, at de fleste varer kun er ét klik væk, og spørgsmålet er, om de vender 100 procent tilbage til de fysiske butikker. Samtidig har nogle butikker ikke kunnet klare at holde lukket i en så lang periode, mens andre stadig kæmper for at komme igennem krisen, siger Jannick Nytoft.

Stigning i tomme kontorlejemål
Allerede i årets første kvartal var der en svag stigning i tomme kontorlejemål, men også her har coronaen pustet liv i det ulmende båls gløder:

- Ejendomsbranchen holder vejret og håber på, at så mange kontorlejere som muligt kommer igennem krisen. Men der er også her en forventning om, at hjælpepakker og udsættelse af husleje ikke vil kunne hjælpe alle igennem. Det er forventeligt, at 2020 også vil gå ud over ejendomsbranchen, men lige nu er fokus på at få dansk økonomi på fode igen, fastslår Jannick Nytoft.

Industrien klarer sig bedre
Mere lyst ser det ud for industri- og boligejendomme, som branchen forventer klarer sig bedre gennem krisen.

Branchens forventninger til boligudlejningsejendomme var allerede faldet i løbet af de sidste tre år, og der er ikke sket et større skred i udviklingen som følge af coronakrisen. Stemningen er mere positiv, når det kommer til industriudlejning.

På trods af de noget negative forventninger til 2020, er der dog et lille lys i horisonten. En undersøgelseforetaget af IPF (Investment Property Forum) viser, at langt de fleste europæiske markeder regner med, at udviklingen vil vende, og markedslejen igen vil stige i løbet af 2021.

Læs mere om Byggeri

25/6 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.