left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Få danske byggearbejdspladser i fremrykket infrastrukturStore infrastrukturprojekter - som den nye Størstrømsbro - bygges af først og fremmest udenlandsk arbejdskraft

Få danske byggearbejdspladser i fremrykket infrastruktur

Der peges fra flere partier på muligheden af at fremrykke anlægsprojekter efter krisen. Men disse opgaver vil med stor sandsynligvis ende på udenlandske hænder

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er slet ikke sikkert, at fremrykkede danske anlægsprojekter, som det ellers er tanken, ender som danske arbejdspladser. Store anlægs- og byggeprojekter skal i EU-udbud, og det tager tid, og de senere år er flere af de største danske anlægs- og byggeprojekter endt hos italienske entreprenører, der også sender udenlandsk arbejdskraft til de danske byggepladser.

Det gælder eksempelvis for Storstrømsbroen, letbaner, Metroen og de store sygehusbyggerier, og sekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard slår endnu engang fast, at det, der virkelig vil batte, hvis der skal gang i hjulene i byggebranchen, er at åbne for de 453 projekter i Landsbyggefonden til en værdi af 17,4 milliarder kroner.

Langt fra beslutning til byggearbejde
– Selvfølgelig vil det give nogle danske arbejdspladser at fremrykke anlægsinvesteringer, og de er alle sammen velkomne i den nuværende situation. Man skal bare være opmærksom på, at store anlægsprojekter projekter og de store statslige byggerier i øjeblikket primært ender hos udenlandske entreprenører og med udenlandsk arbejdskraft. Man kan ikke afvise, at det samme vil ske, fordi man fremrykker. Der er også det problem ved at fremrykke store anlægsprojekter, at der går en lang periode fra beslutningen bliver taget, til man reelt kan begynde på arbejdet. Derfor vil det allerbedste for byggebranchen være at åbne for Landsbyggefonden og de 453 projekter der står i kø, siger Gunde Odgaard til BygTek.

Pengene ender i andre statskasser
Gunde Odgaard peger også på, at pengene fra store anlægs- og byggeprojekter løber andre steder hen end i den danske statskasse, fordi både virksomhederne og deres byggearbejdere ikke betaler skat i Danmark:

- De betaler skat, hvor de kommer fra, så den del af selvfinansieringen for anlægsprojekterne, der ellers kom fra skatterne fra de ansatte, den mister vi også. Derfor er de store anlægsprojekter som konjunkturregulering ikke så gode, som de historisk set har været, siger Gunde Odgaard.

Han erkender også, at en del af de italienske entreprenører, der opererer i Danmark, har eller har haft forbindelser til den italienske mafia.

Styrk håndværkerfradraget midlertidigt
BAT’s sekretariatschef peger dog også på støtte til energirenovering i både bygninger og boliger vil være en mulighed for at sætte aktiviteter i gang ovenpå krisen, og han vil i modsætning til tidligere ikke udelukke en forøgelse af håndværkerfradraget:

- Det er jo ingen hemmelighed, at vi i BAT-kartellet har været blandt dem, der har været betænkelige ved håndværkerfradraget. Men som en kriseforanstaltning er håndværkerfradraget ganske udmærket, især hvis det får en grøn vinkel, siger han.

Udenlandske byggearbejdere går ikke i karantæne
Bat kartellet har i øvrigt i øjeblikket kontakt med regeringen omkring udenlandske de byggearbejdere, der kommer til landet uden at blive sat i karantæne. Gunde Odgaard har selv tidligere pegede på norditalienske byggearbejdere, der via Rom kommer til Danmark og direkte ud på byggepladserne:

– Vi har henvendt os til regeringen og er i løbende dialog med både Arbejdstilsynet og Beskæftigelsesministeriet. Samtidig har vi lavet vejledninger til vores folk sammen med arbejdsgiverne om, hvordan man håndterer coronakrisen. Det er ikke nødvendigvis viden, der mangler men problemet er ofte, at mange af dem, der ansætter udenlandsk arbejdskraft, ikke har helt den samme omsorg for deres medarbejdere, som man kunne ønske…

Danske entreprenører har rekruttering i Polen
Sekretariatschefen peger i øvrigt på en anden faktor, der gør det tvivlsomt, at der skabes mange danske arbejdspladser i byggebranchen med fremrykkede anlægsprojekter:

- Der er også blandt danske entreprenører virksomheder, der hyrer udenlandsk arbejdskraft. Eksempelvis har NCC og Aarsleff egne mandskabsbureauer i Polen, så selv om det er danske virksomheder, der skulle gå hen og få anlægsarbejder, som blev fremrykket, er det for de timelønnede vedkommende, ikke sikkert at det bliver timelønnede danskere, der bliver arbejdskraft. Det har vi stor erfaring om, det ikke bliver, slutter Gunde Odgaard.

Hør hele interviewet med Gunde Odgaard på nedenstående link:

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3876&T=Få%20danske%20byggearbejdere%20får%20glæde%20af%20fremrykkede%20anlægsprojekter

Læs mere om Byggeri

3/4 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.