Aktuelle nyheder - Byggeri

Folkeskolernes vedligeholdelse i frit faldDer efterlyses et reelt overblik i forhold til manglen på vedligeholdelse af danske skoler

Folkeskolernes vedligeholdelse i frit fald

Der findes ikke et overblik over folkeskolernes bygningsmæssige tilstand. Dansk Håndværk foreslår en analyse af problemerne med manglende vedligeholdelse

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Et svar fra klima,- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg viser, at der ikke er et overblik over folkeskolernes bygningsmæssige tilstand.

Spørgsmålet til ministeren blev stillet, fordi udvalget ønskede et overblik i forhold til, hvad det vil koste at modernisere de danske folkeskoler, så de lever op til de nuværende krav til indeklima i Bygningsreglementet.

Ministeren svarer blandt andet, at for at kunne opgøre de samlede omkostninger ved at energirenovere folkeskoler, kræver det en analyse af den energimæssige og indeklimamæssige stand i de konkrete bygninger. Men en sådan analyse findes ikke i dag.

Uvis regning forude
Det får direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk til at advare om, at den regning, der venter for at energirenovere bygningerne, er af en uvis størrelse:

- Årsagen er, at kommunerne ikke har en plan, der over en ti-års periode beskriver, hvordan hver enkelt ejendom skal tilpasses ændrede behov, hvilke klimamål, den skal leve op til, og hvilken brugsstand den skal have. Derfor har lokalpolitikerne hverken overblik over behovet eller viden om de udgifter, der er på vej, siger Morten Frihagen.

Billigere og mere klimavenligt
Han kalder situationen for ’nedslående’, fordi det er almen viden i byggebranchen, og burde være det blandt politikerne, at løbende renovering og forbedring er både billigere og mere klimavenlig end de nuværende hovsa-løsninger:

- Jeg oplever alt for ofte kommunale bygninger, der forfalder og må igennem en bekostelig ombygning eller ligefrem nedrivning, siger Morten Frihagen der anbefaler kommunerne at lægge en ’klimabygningsplan’.

Lever ikke op til moderne krav
Hvis der laves en plan for vedligeholdelse, modernisering og udvikling af hver enkelt kommunale ejendom, ville Folketinget være betydeligt tættere på en viden om de omkostninger, der lurer i horisonten:

- Jeg vil bestemt mene, at det også ville være nemmere for Kommunernes Landsforening at forhandle et realistisk bygge- anlægsloft med regeringen, hvis de på den måde kunne dokumenterede et realistisk behov over en længere periode. Som situationen er i dag, går mange elever rundt i bygninger, der slet ikke lever op til moderne krav til kvalitet og bæredygtighed, siger Dansk Håndværks direktør.

Uacceptable forhold
Der er i dag skoler i en så ringe tilstand, at børn flyttes til andre skoler, fordi deres egen skole er så forfalden, at de må rives ned:

- Løsningen bør selvfølgelig være, at Folketinget stiller krav om, at kommunerne får overblik over deres ejendomme, så vi undgår økonomisk spild, klimamæssigt dårlige løsninger og uacceptable forhold for elever og ansatte, konstaterer Morten Frihagen.

Ti forslag
Dansk Hånsværk mener på baggrund a f den nuværende situation, at der bør udarbejdes en analyse med fokus på nedenstående elementer:

- Beskrive bygningens ønskede funktion over perioden
- Beskrive behov for dens funktion i forhold til befolkningssammensætning, byudvikling og serviceniveau.
- Beskrive bygningen energimæssige forbrug og fremtidige ønske til dette
- Opliste de grundlæggende behov for renoveringer over perioden
- Beskrive den økonomisk mest fordelagtige rækkefølge for renovering og forbedring eller omformning.
- Opliste en tidsplan for planlagt gennemførelse af modernisering og renovering eller omformning.
- Opliste udgifter over årrækken for gennemførelse af de ovenstående mål


Læs mere om Byggeri

3/7 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.