Aktuelle nyheder - Byggeri

Giv din lærling en særlig oplevelse

Giv din lærling en særlig oplevelse

Nu begynder arbejdet på Lærlingenes Hus for alvor. Håndværksmestre fra hele landet har fået tilbud om at sende de lærlinge, der er med på udfordringen, en uge afsted til Bornholm.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Det er efterhånden to år siden, at Dansk Håndværk med støtte fra Realdania, Grundejernes Investeringsfond GI, Boligfonden Kuben, Varelotteriet og en række af byggeriets leverandører præsenterede Lærlingenes Hus under Folkemødet i Allinge.

Siden har ikke mindst coronaen gjort, at projektet har ligget stille, men nu skal det for alvor ’op at flyve’, når det første hold lærlinge i næste uge med klassisk håndværk skal prøve kræfter med et renovere det gamle hus på Bornholm.

Når huset står færdigt vil det være top moderne og bæredygtigt, men alligevel i sit ydre udstråle tradition med et udseende, der passer til dets alder. Til den tid, vil en lang række lærlingehold fra hele landet have deltaget i projektet.

Stort set tomt indvendig
Ifølge udviklingskonsulent i Dansk Håndværk, Mads Okking, der er koordinator på projektet, ser huset ud som det plejer, men indvendigt er det stort set tomt. De første to hold skal fra næste uge i gang med at lave indvendige vægge og noget af det bærende bindingsværk i huset, som er fra begyndelsen af 1800 tallet, fortæller.

Det er meningen at hele facaden skal bevares og ovenikøbet på nogle punkter føres tilbage til det originale, hvorefter huset til slut skal have det oprindelige stråtag tilbage.

Kort og godt metoden
Arbejdet med huset var lige kommet i gang med det udvendige i november sidste år, før coronaen igen satte en stopper for lærlingenes muligheder:

- Så vi starter reelt nu – på det indvendige. De unge skal både prøve kræfter med noget gammelt håndværk og lære, hvordan moderne materialer kan bruges til at energirenovere en gammel bygning på en bæredygtig måde. Samtidigt skal de arbejde med ’kort og godt-metoden’ der, inspireret af LEAN, lærer de unge at reflektere over en opgave både, før de går i gang, og efter, at de er færdige, forklarer Mads Okking.

Omhu i materialevalg
Det er en balancegang at bevare husets grundlæggende udtryk og samtidigt gøre det moderne og bæredygtigt:

- Det kræver omhu i materialevalget. Men her har nogle af byggeriets faste leverandører vist stor velvilje og er sprunget til som sponsorer. Der er mange gode virksomheder, som bakker op om projektet. De først hold vil have rigeligt med materialer, fordi både en række leverandører har leveret plader til de indvendige vægge. Samtidigt har den lokale tømmerhandel været meget velvillig med alt det andet, vi skal bruge – lægter, træ, skruer og alt sådan noget, så vi har fået rigtigt meget hjælp af virksomheder, der støtter projektet, fortæller udviklingskonsulenten.

Kvit og frit
De hold af lærlinge, der fremover uge efter uge sendes til Bornholm, kommer fra alle dele af landet. Håndværksmestre over alt i Danmark har nemlig kvit og frit fået tilbud om at sende de lærlinge, der er med på udfordringen, en uge afsted på denne helt særlige oplevelse.

Når de unge går i gang med arbejdet i den kommende uge, vil de samtidigt blive en del af det undervisningsmateriale, der senere skal bruges, når blandt andre klasser på lejrskole besøger Lærlingenes Hus.

Virksomheden Byggefilm.dk dokumenterer under hele forløbet arbejdet på video, taler med de unge om opgaverne, og hvorfor de har valgt at blive håndværkere.


Fakta om Lærlingenes Hus
• Lærlingenes Hus er et projekt under Dansk Håndværk, der skal inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med den mest moderne viden om byggeri, bæredygtighed og genanvendelse.
• Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det ’nye’ hus skal være en både arkitektonisk og energivenlig oplevelse.
• Lærlingene arbejder undervejs sammen med andre under uddannelse, blandt andet arkitekt- og konservatorstuderende fra KADK, som har udarbejdet forslagene til, hvordan huset skal se ud, når det står færdigt.

Læs mere om Byggeri

22/6 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.