Aktuelle nyheder - Byggeri

Grotesk for malerfaget: Arbejdsløse siger nej til jobsDirektør i Danske Malermestre, Ole Draborg. Foto: Nicky De Silva.

Grotesk for malerfaget: Arbejdsløse siger nej til jobs

Malermestre må afvise kunder, fordi arbejdsløse malersvende takker omkostningsfrit nej til jobtilbud, da beskæftigelsesindsatsen er suspenderet i jobcentre og a-kasser

Del artiklen på

Malermester Henrik Biehl fra Malerfirma Klit Christensen i Støvring ved Aalborg er presset, fordi han ikke kan skaffe de malersvende, han har brug for. Både henvendelser til Jobcentret og Malerforbundet giver sølle resultater. Malersvende på stribe takker nej til job - eller svarer i værste fald slet ikke.

- Det er det mest frustrerende, jeg har oplevet under corona-krisen. Jeg har travlt, fordi kommunerne og staten har ophævet anlægsloftet, så der er ekstra travlt på den front, og jeg har et stort byggeprojekt, hvor deadline ikke udskydes, fordi jeg mangler folk. Incitamentet for malersvendene er for små til at tage arbejde, siger Henrik Biehl, der har kæmpet for at få ansat to malersvende, selvom han mindst kunne bruge det dobbelte.

Stor efterspørgsel
Malersvende, der er blevet arbejdsløse efter d. 11. marts, hvor Danmark lukkede ned, er suspenderet for den såkaldte aktive beskæftigelsesindsats i jobcentre og a-kasser. Det betyder, at malersvende og andre ledige ikke aktivt behøver at søge job eller gå til jobsamtaler. Men det betyder også, at det er omkostningsfrit at sige nej til tilbudt arbejde.

- Det er grotesk i en situation, hvor malerfaget i høj grad har brug for arbejdskraft. Byggebranchen har fortsat trods corona-krisen, der er masser af udendørs arbejde, kommunerne har ophævet anlægsloftet og private efterspørger også malere til projekter i hjemmet, siger direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg.

Urimelige krav
Den nordjyske malermester Henrik Biehl kontaktede i første omgang det lokale jobcenter, hvor en jobkonsulent udleverede fire navne på ledige malersvende. Den første tog slet ikke telefonen, mens en ung fyr fra listen var interesseret i, hvad Henrik Biehl kunne tilbyde:

- Vi blev enige om timelønnen, men han ville have en firmabil, selvom han boede 500 meter fra byggepladsen, hvor han skulle møde. Han ville tænke over det, og så hørte jeg ikke mere fra ham, fortæller Henrik Biehl.

Den tredje malersvend på listen var interesseret, men havde lige bestilt ferie til ugen efter og var efterfølgende syg i over to uger - og er stadig ikke tilgængelig.

Henrik Biehl møder også andre malermestre i lokalområdet, som ikke kan skaffe nok malersvende. En har kontaktet en tidligere medarbejder, som konsekvent ikke tager telefonen. Mange kolleger vælger nu at ansætte udlændinge gennem vikarbureauer, fordi de ledige danske malersvende stiller urimelige krav til ansættelsen.

Kan ikke forsvares
Det er i et vist omfang forståeligt, at myndighederne valgte at suspendere kravet om, at ledige mødte op i jobcentret, eller at de sendte et vist antal ansøgninger hver uge, da det halve af Danmark lå ned, mener Ole Draborg. Men:

- At de ledige omkostningsfrit kan sige nej til tilbudt arbejde og blive væk fra jobsamtaler uden at miste retten til dagpenge kan ikke på nogen måde forsvares. Så mon ikke det er på tide at komme tilbage i arbejdstøjet, konkluderer han.

-kj

Læs mere om Byggeri

26/5 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.