Aktuelle nyheder - Byggeri

Høje krav til byggeriet af Danske Banks nye domicilDer er krav om, at 75 % af nedrivningsaffaldet og byggeaffaldet skal genanvendes ifm. byggeriet af det nye Danske Bank-domicil. Foto: Morten Larsen.

Høje krav til byggeriet af Danske Banks nye domicil

Det kommende Danske Bank-domicil i København skal som et af de første projekter i Danmark certificeres med bæredygtighedsstandarden LEED version 4

Del artiklen på

Der er høje grønne ambitioner på Postgrunden ved Københavns Hovedbanegård. Her opfører Aarsleff som totalentreprenør det kommende Danske Bank-domicil, der er tegnet af Lundgaard & Tranberg for Danica Pension.

Byggeriet omfatter i alt omkring 113.000 m2 og ventes at stå færdigt i 2023. Det skal som et af de første danske projekter certificeres efter den amerikanske bæredygtighedsstandard LEED version 4. Dermed stilles der høje krav både til projektering og udførelse, forklarer Aarsleffs koordinator for bæredygtighed, civilingeniør Katja Frankvard:

- Der skal fra starten optimeres på en lang række faktorer såsom energiforbrug, lys- og lyddesign og vandanvendelse. Men også materialevalgene er afgørende, og der er bl.a. krav om, at 75 % af nedrivningsaffaldet og byggeaffaldet skal genanvendes. Det skal vi kunne dokumentere, så det har været vigtigt at sikre en systematisk tilgang fra starten.

Omfattende affaldssystem
Per Aarsleff har derfor etableret et nyt og omfattende affaldssystem på byggepladsen, der skal skabe en effektiv indsamling, sortering, håndtering og transport af spild og rester ifm. byggeriet. Det betyder flere containere til de forskellige affaldsfraktioner, en langt højere grad af proces- og kvalitetskontrol samt sikring af instruktion og oplæring af de mange aktører på byggepladsen.  
 
- Det er første gang, at vi etablerer et så omfattende affaldssystem og arbejder så systematisk med genanvendelse. I de fleste projekter opstår der muligheder undervejs for at øge genanvendelsen af bestemte materialer, men det her er første gang, at vi har haft det som en høj prioritet lige fra start. Det betyder også, at opgaven ikke kun er at etablere en effektiv og veldokumenteret logistik. Det handler også om at kommunikere og formidle systemet, så vi sikrer, at alle arbejder efter det, fortæller Katja Frankvard.  

Vil danne norm i byggeriet
Ifm. etableringen af systemet har Aarsleff haft gavn af de erfaringer, Xella allerede har gjort med genanvendelse. Producenten leverer byggesystemerne Ytong, Silka og Multipor til domicil-byggeriet og har etableret egen takeback-ordning for porebeton både i Danmark og flere andre europæiske lande.

På Postgrunden er det vognmands- og miljøvirksomheden P.L. Jessen, der står for logistikken omkring takeback-ordningen. Det betyder, at de sørger for afhentning, transport, sortering og nedknusning af porebetonresterne, så de efterfølgende kan anvendes i fremstillingen af nye produkter på Xellas fabrik.

- Vi har ikke tidligere set genanvendelse i et byggeri i så stor skala, og det øger kravene til både logistik, kommunikation og kvalitetskontrol. Vi har derfor en tæt dialog og evaluerer hele tiden, hvordan vi kan forbedre de enkelte trin i processen, siger indehaver Henrik Jessen og tilføjer:

- Jeg er overbevist om, at denne her meget mere systematiske tilgang kommer til at danne norm i byggeriet fremover. Genanvendelse kommer mere og mere i fokus, både pga. miljøhensyn, men også pga. økonomien. Affaldet bliver nemlig stadigt dyrere at komme af med, når det består af blandede fraktioner, så jo bedre man bliver til at sikre rene fraktioner, jo billigere og bedre for miljøet.

Større fokus på genanvendelse fremover
Xellas takeback-ordning er en væsentlig forudsætning for, at virksomheden i dag kan genanvende gennemsnitligt 20 % porebeton i fremstillingen af byggesystemet Silent+ og helt op mod 40 % i andre løsninger. Flere af systemerne er også certificeret med Cradle-to-Cradle, ligesom de alle er forsynet med EPD’er, der gør det nemt for rådgiveren at dokumentere miljøaftrykket.

- Vi har rigtigt gode erfaringer med genanvendelse og bidrager årligt til mere end 300.000 projekter på verdensplan. Ofte kan man udnytte eksisterende muligheder i forsyningskæden, så lastbiler f.eks. ikke kører tomme væk fra byggepladsen. Men værdien for byggeriet kommer først for alvor, når man som leverandør satser på cirkulær udvikling af forretningen, så man fra start til slut er med til at reducere CO2-aftrykket, fortæller Lars Nygaard, der er salgsdirektør i Xella.

Han suppleres af Katja Frankvard:

- Flere og flere bygherrer vælger at certificere deres byggerier, så der er ingen tvivl om, at vi vil se et langt større fokus på genanvendelse fremover. Det er også noget, vi vil satse meget mere på hos Aarsleff. Her har det helt klart en værdi, når leverandørerne allerede selv har etableret veldokumenterede systemer.

-kj

Læs mere om Byggeri

29/10 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.