scroll
Håndværk er ikke for egoister

Håndværk er ikke for egoister

Unge skal allerede på erhvervsskolernes grundforløb have øjnene op for, hvor vigtigt samarbejdet på byggepladsen med andre faggrupper er. Dansk Håndværk vil gøre op med ’silo- mentaliteten’

Af Dan Bjerring

En række erhvervsskoler indenfor byggefagene modtager i disse dage et gratis eksemplar af Dansk Håndværks tværfaglige samarbejdsværktøj ’Kort & Godt’.

Kort & Godt-metoden, som værktøjet hedder, er Dansk Håndværks løsning på byggebranchens ’silo-mentalitet’ – hvor hver faggruppe ofte arbejder isoleret fra de andre.

Værktøjet henvender sig til alle i byggeriet i situationer, hvor mange forskellige faggrupper og virksomheder skal arbejde sammen.

Reducerer dobbeltarbejde
Organisationen har desuden udarbejdet en særlig undervisningsudgave til elever på erhvervsskolerne.

Mads Okking, der har været Dansk Håndværks tovholder på udvikling af materialet, understreger, at kommunikation og vidensdeling på tværs af fagene er fremtidens nøgleord:

- Samarbejdet på byggepladsen er vigtigt, hvis vi skal høste nogle af de lavt hængende frugter indenfor de klimamål, som byggeriet skal opfylde.

- Det er en forudsætning for at reducere noget af det dobbeltarbejde, der opstår, når faggrupper taler forbi hinanden, forklarer han.

Sparer både tid og materialer.
- Skoleudgaven er gjort så enkel, at den kan bruges til elever, der har meget lidt eller slet ingen erfaring med det praktiske arbejde på en byggeplads.

- Samtidigt er den tilpasset de læringsmål, der er for ’grundforløb 1’ på bygge- og anlægsuddannelserne. Dermed kan de unge fra starten af deres uddannelse lære, hvordan de bliver bedre til at få arbejdspladsen til at fungere som en helhed.

- Resultatet bliver, at virksomhederne kan effektivisere byggeprocessen og reducere det spild af tid og materialer, som præger byggebranchen, understreger Mads Okking.

Spin-off af Lærlingenes Hus
Kort & Godt-værktøjer er et spin-off af projekt Lærlingenes Hus, som Dansk Håndværk netop har fuldført.

I den forbindelse gav Grundejernes Investeringsfond og Boligfonden Kuben økonomisk støtte til udarbejdelse af materialet, og det er på baggrund af den opbakning at Dansk Håndværk nu kan sende gratis eksemplarer til erhvervsskolerne.

Organisationen har desuden sendt skoleudgaven til undervisningsminister Mattias Tesfaye, som inspiration for hans arbejde med at forbedre erhvervsuddannelserne.

29/1 2024
 • Ret til fast-track kan mistes

  Ret til fast-track kan mistes

  politik ›Virksomheder, der ikke overholder reglerne, kan få frataget certificeringen til fast-track ordningen i et år
 • 31-årig dansk ingeniør blåstemples som en af fremtidens grønne ledere

  31-årig dansk ingeniør blåstemples som en af fremtidens grønne ledere

  byggeri ›Jesper Stuhr Andersen vinder i klima- og biodiversitetskategorien ved European Federation of Engineering Consultancy Associations’ Future Leaders-konkurrence for sit arbejde på et stort projekt inden for fangst og lagring af CO2 (CCS)
 • SMVdanmark vil have lavere skat på arbejde

  SMVdanmark vil have lavere skat på arbejde

  politik ›SMVdanmark advarer regeringen mod at øge det offentlige forbrug yderligere, fordi man har opjusteret det såkaldte økonomiske råderum. Det er dybt uansvarligt at øge det offentlige forbrug med 57 milliarder kroner
 • 40.000 gaskunder skiftede til fjernvarme eller varmepumpe

  40.000 gaskunder skiftede til fjernvarme eller varmepumpe

  politik ›Men i 2022 blev 4.421 gasfyr blevet opstillet og i 2023 var tallet 3.833 gasfyr. En del af disse er dog senere rapporteret nedtaget
 • Nyt erhvervsskoleudspil er endnu en narresut

  Nyt erhvervsskoleudspil er endnu en narresut

  politik ›Nyt udspil fra regeringen for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse. Finansministeriets fremskrivninger indikerer, at der i 2030 vil være cirka 70.000 færre faglærte end i 2022
 • Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed

  Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed

  byggeri ›Værdibyg har lanceret en digital udgivelse om bæredygtighedstiltag, som giver konkrete eksempler og inspiration til, hvordan man får mere bæredygtighed i dit byggeri uden at vælte budgettet
 • Med Hillerødmotorvejen som tag

  Med Hillerødmotorvejen som tag

  byggeri ›Lokale og Anlægsfonden har netop bevilliget to millioner kroner til et helt unikt idrætsanlæg til både cricket, mountainbikeryttere og løbere. Anlægget er placeret under Hillerødmotorvejen i Gladsaxe. Projektets titel er Slagsportscentret og Pitstoppet
 • Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

  Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

  byggeri ›BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger