Aktuelle nyheder - Byggeri

Kaare Dybvad Bek: Venstrefløjen mangler social samvittighed i byggesager

Kaare Dybvad Bek: Venstrefløjen mangler social samvittighed i byggesager

Indenrigs- og boligministeren vil stramme reglerne for at benytte 25-procents kravet om almene boliger på byggegrunde, fordi udviklerne smyger sig uden om

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Socialdemokratiets kongres i Aalborg

Indenrigs og boligminister Kaare Dybvad Bek har gang på gang pegede på, at der skal bygges flere billige boliger i Danmark. Spørgsmålet er så, om begrebet ’billige boliger’ overhovedet findes, eller om det, da der jo er tale om almene boliger, bare betyder, at andre skal betale en stor del af huslejen.

BygTek mødte ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg indenrigs- og boligministeren, og her spurgte vi ham, hvad han mener med begrebet ’billige boliger’:

– Det er selvfølgelig personligt, og man synes, at noget er billigt eller ej. Men det bedste, vi kan gøre, når man taler om billige boliger, er, at bygge nogle boliger, der koster det i husleje, som det koster at bygge dem. Det er det, vi kan med vores almene boliger. Spørgsmålet er så, hvordan vi får bygget nogle flere af dem, siger han.

Billigere or kommunerne
BygTek peger på, at så er ’billige boliger’ jo bare et udtryk for, at andre betaler en del af huslejen, fordi der ofte flytter beboere ind, der ikke har råd til at betale selv.

Ministeren bekræfter, at kommunerne giver 10 procent i støtte til de almene boliger i kommunen, men slår samtidig fast, at staten ikke betaler støtte til almene boliger:

- På den anden side kan man også sige, at hvis ikke kommunerne kunne anvise de pågældende borgere en bolig, skulle de selv have nogle boliger, som også vil være dyre i drift. De almene boliger løfter en opgave, som kommunerne ellers skulle betale mange penge for. Jeg tror, at det går nogenlunde lige op, når man regner det sammen. Lige nu får staten jo penge fra de almene boliger, fordi renten er så lav, forklarer Kaarne Dybvad Bek.

Overskud 50 millioner kroner
Han henviser til, at staten på grund af de lave renter hvert år har et ’overskud’ på 50 millioner kroner fra de almene boliger, fordi det på et tidspunkt, hvor renten var tre procent, blev besluttet, at de almene boligforeninger skulle yde en fast rente på 2,8 procent.

Tidligere var der altså en vis statsstøtte i form af billige renter, men i dag, hvor renten er lavere end de 2,8 procent, giver det så overskud i statskassen:

- Det er gennem den såkaldte ’Ydelsesstøtte’, som skal sikre, at huslejen ikke banker for højt op, hvis renten stiger over de 2,8 procent. Den gælder stadig, selv om vi har et lavere renter i dag, siger ministeren til BygTek.

Især de store byer
Ønsket om billige boliger knytter sig især til de større byer, og ifølge indenrigs- og boligministeren er de i København og Aarhus, man har problemet med manglende almene boliger, herunder ikke mindst studieboliger:

- Man diskutere, om problemerne også gælder Odense og Aalborg, hvor mit indtryk er, at de er gode til at bygge billige boliger. Og så er der en række byer, hvor vi som følge af parallelsamfund nogle steder kan mangle de helt billige almene boliger. Ikke fordi de bliver revet ned, men fordi man har færre steder at vise folk hen. Det kan eksempelvis være byer som Horsens og Esbjerg. Problemet er imidlertid, at det kan være svært at finde byggegrunde i specielt hovedstaden, og det, indrømmer jeg, er den store udfordring, siger Kaare Dybvad Bek.

Ritt Bjerregaards brudte valgløfte
Han er helt klar over, at den tidligere overborgmeter i København, hans partifælle Ritt Bjerregaard, før ham, har været ude med løfte om billige boliger i hovedstaden, et løfte hun aldrig kunne indfri.

Hun lovede 5.000 billige boliger, og Kaare Dybvad Bek ved godt, at der er en risiko for, at et sådan projekt igen ikke kan løses, fordi man ikke kan finde byggegrundene:

- Det er det, jeg bruger min energi på nu, nemlig at finde ud af, hvor der er nogle arealer, man kan bygge på, siger han.

I øjeblikket er der en sag om byggeriet på den såkaldte ’Lærkeslette’, som er stødt på vanskeligheder, fordi nogle beboere i området protesterer.

Det er ellers en gammel losseplads, men der er klaget til Planklagenævnet med henvisning til, at området er hjemsted for nogle fredede dyrearter.

Så bliver det virkelig svært
Ministeren er lidt forsigtig med hvordan, han udtaler sig i sagen, fordi den er i ankenævnet, men han siger dog:

- En ting er, at der er nogle byggegrunde, men kan vi så ikke engang bygge på dem, der er, så bliver det virkelig svært. Det er ærgerligt, at venstrefløjen mangler den sociale samvittighed i de sager. Nu må sagen gå sin gang, og viser det sig, at der ikke er noget at komme efter, så kan København bygge der. Viser det sig imidlertid, at der er noget at komme efter, må de se, hvad de så kan gøre, siger han.

Hvornår sker der noget?
Men et er at sige, man gerne vil have nogle flere billige boliger. Noget andet er, hvornår der sker noget:

– Vi skal vise, at vi inden for fire-frem år ser flere boliger på nogle af de arealer, som kunne være relevante til blandt andet studieboliger, som er et akut problem. Der mangler vel 10.000-12.000 i hovedstaden. Og tilsvarende med almene boliger, hvor det er et endnu større problem. Der skal bygges mange flere, før vi når i mål. Men kan vi sætte tempoet op og bygge flere, end der nu er planlagt, er det et skridt på vejen, mener ministeren.

Kommunerne bliver snydt
Det er blandt andet et spørgsmål om, at kommunerne bruger deres ret til at kræve 25 procent almene boliger ved byggetilladelser. Men også om den ret reelt kan bruges. Her har Kaare Dybvad Bek fundet ud af, at 25-procents regler ikke fungerer efter hensigten:

- Der er nogle steder, hvor kommunerne bliver snydt. De vedtager demokratisk, at der skal være en fjerdedel almene boliger på en byggegrund, men så finder udviklerne forskellige fiksfakserier til at komme uden om det. Det er de huller, vi skal prøve at få lukket, siger ministeren, der over for BygTek bebuder, at han er på vej med en ny plan allerede i efteråret, og den forventer han at præsentere i oktober.

Han vil dog endnu ikke løfte sløret for, hvad planen kommer til at indeholde.

Læs mere om Byggeri

20/9 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.