left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Nye klimakrav kan forsinke byggeansøgninger endnu mereDansk Håndværks direktør Morten Frihagen

Nye klimakrav kan forsinke byggeansøgninger endnu mere

Hjælp til de nye klimakrav. Social- og Boligstyrelsen har udgivet en omfattende oversigt, der skal hjælpe byggeriet med de nye klimakrav, som trådte i kraft fra årsskiftet

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Materialet fra myndighederne gennemgår indhold og brug af EPD'er (Environmental Product Declaration) i forhold til hver enkelt aktør på byggeområdet, og det får ros med på vejen fra Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen:

- Det er et godt arbejde, som hjælper de almindelige virksomheder, der ikke ligefrem har ansat medarbejdere udelukkende til at sætte sig ind i de nye krav. Håndværkerne vil gerne arbejde klimavenligt, men det har været noget af en mundfuld at blive kastet ud i så tekniske krav uden hjælp fra myndighederne, siger han.

Jordnære og konkrete forklaringer
Men nu ligger der altså, hvad Morten Frihagen beskriver som ’meget jordnære og konkrete forklaringer, der gør det lettere at forstå, hvilken rolle man spiller i opgaven:

- Det nye materiale er meget omfattende, men er opdelt på en overskuelig måde, så man kan finde de nødvendige oplysninger i forhold til den rolle, man har i byggeprocessen. Der er endda også lavet små videovejledninger. Det er ikke ligefrem raketvidenskab, der tages fat på i materialet. Det er enkle forklaringer, der hjælper den lille virksomhed med at forstå, hvad man skal gøre, siger Dansk Håndværks direktør.

Basale oplysninger
Han peger eksempelvis på, at man som håndværker ikke selv skal udarbejde EPD'er, men at man ifølge kontrakten med bygherre kan være forpligtet til at fremskaffe EPD'er for sine materialer, eller at bygherre kan ønske, at der så vidt muligt anvendes materialer, hvor producenten har fremstillet en EPD:

- Det er blot nogle af de gode, basale oplysninger, som givetvis hjælper med den samlede forståelse, siger Morten Frihagen.

Myndighederne har bygget oversigten i sektioner, der beskriver, hvordan EPD'er bruges i forhold til eksempelvis producenter af byggevarer, rådgivere, håndværkere og entreprenører, konsulenter og byggemarkeder.

Stigning i ventetiden
Der er faktisk kun et enkelt område, hvor Dansk Håndværk håber, der kommer yderligere hjælp:

- Vi ved, at de tekniske forvaltninger i kommunerne også er kastet ud i en helt ny opgave. De skal godkende de færdige klima-indberetninger, før et nybyggeri må tages i brug. Det kan betyde, at der opstår forsinkelser. Og da det er den samme forvaltning, som i forvejen ofte er voldsomt forsinket med at behandle byggeansøgninger, frygter vi, at vi vil se en væsentlig stigning i ventetiden på både klimagodkendelser og byggeansøgninger, efterhånden som vi kommer hen på året. Så de har givetvis også brug for al den hjælp de kan få, understreger Morten Frihagen.

Læs mere om Byggeri

23/5 2023