Aktuelle nyheder - Byggeri

Op mod 40 % genanvendelse af nedknust porebetonYtong er blandt Xellas byggesystemer.

Op mod 40 % genanvendelse af nedknust porebeton

Producenten af bæredygtige byggesystemer, Xella, har taget de cirkulære principper til sig og genanvender i dag 20 % nedknust porebeton. De kommende år forventes en fordobling

Del artiklen på

Ifølge den nyeste rapport fra tænketanken The Ellen MacArthur Foundation er der potentielt store CO2-reduktioner i udsigt, hvis samfundets produktion indrettes efter cirkulære økonomiske principper. Kigger man bare på de fire store materialegrupper cement, stål, plastik og aluminium kan implementering af cirkulære processer levere op mod 40 % CO2-reduktion frem mod 2050.

Blandt de virksomheder, der har taget fremtiden til sig, er Xella, som producerer integrerede byggesystemer fremstillet i de uorganiske naturmaterialer kalksandsten og porebeton.

- Kort fortalt går det ud på at designe produkter og processer, så det affald, vi genererer, i stedet for at belaste miljøet bliver til næringsstoffer for fremtidige generationer af produkter. På den måde kan de fortsætte med at cirkulere i et lukket industrielt kredsløb, hvor de kontinuerligt indgår som ’næringsstoffer’ til nye produkter og processer, fortæller head of sustainability hos Xella, Johan Vestergaard, om virksomhedens tilgang, der bl.a. omfatter Cradle-to-Cradle-certificering, som flere af deres systemer har gennemgået.

Eksempelvis har Xella etableret genanvendelsessystemer i flere lande, der sikrer, at affald og rester fra byggepladserne kommer retur til deres fabrikker til fremstilling af nye materialer, hvilket er med til at mindske brugen af nye ressourcer som f.eks. sand og samtidig reducerer behovet for bortskaffelse af affald – og det er igen med til at reducere energiforbrug og CO2-aftryk.

13 igangværende projekter rundt om i verden
I øjeblikket er Xella så langt, at virksomheden i gennemsnit genanvender op mod 20 % nedknust porebeton i fremstillingen af byggesystemet Silka. Virksomhedens belgiske fabrik er allerede helt oppe på 40 %, og det, forventer man, bliver den gennemsnitlige genanvendelsesprocent i Silka-systemet inden for få år.
 
Når det gælder Xellas byggesystemer Ytong, Hebel og Multipor, er der gennemsnitligt 10 % genanvendt materiale i de nye løsninger. Men også her sker der en løbende udvikling, og enkelte byggeløsninger i porebeton fra Xella fremstilles nu med hele 40 % genanvendt porebeton. Tilmed er samtlige af Xellas byggesystemer allerede udstyret med EPD-miljøvaredeklarationer.
 
- Vi har et klart mål om at genanvende så meget materiale som muligt, uden at det går ud over systemernes kvalitet og effektivitet. Den cirkulære økonomi omfatter imidlertid mere end bare byggeløsningerne, og vi har lige nu tretten forskellige projekter i gang rundt om i verden for at blive endnu bedre til at lukke kredsløbet og spare CO2 i alle led af værdikæden, siger Johan Vestergaard.

Senest har Xella i Danmark lanceret en landsdækkende takeback-ordning i samarbejde med eurodan-huse og Davidsens Tømmerhandel. Den åbner for, at rester og spild fra byggepladserne kan genbruges til fremstilling af nye løsninger til gavn for byggeriets samlede livscyklusvurdering, der bl.a. er et krav i den helt nye frivillige bæredygtighedsklasse.

-kj

Læs mere om Byggeri

23/6 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.