Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Rådgivning for større genbrug af murstenFrederiksbjerg Skole i Aarhus.

Rådgivning for større genbrug af mursten

Gamle Mursten tilbyder et nyt rådgivningskoncept, hvor ressourcekortlægning og vejledning i korrekt nedrivning af murværk skal sikre, at mursten ikke går til spilde

Del artiklen på

Gamle Mursten renser mursten fra nedrivninger ved hjælp af vibrationsteknologi og leverer dem tilbage til nyt byggeri. Virksomheden har et konstant fokus at øge udnyttelsesgraden af sine råvarer - nemlig murstenene.

Som de gode eksempler på cirkulært byggeri kan bl.a. nævnes Frederiksbjerg Skole i Aarhus og Katrinedals Skole i Vanløse, hvor genbrug af murværk fra henholdsvis det gamle Amtshospital i Aarhus og Bispebjerg Hospital bibringer de nye bygninger en lokal forankring igennem historiefortællingen.

Men det er svært at gøre noget ved de mursten, der er knust under nedrivning, når først murstenene er havnet på pladsen i Svendborg. Og det er udfordrende at overtale bygherren til at bygge i forbandter med halve mursten, så flere mursten kan genbruges, hvis alle streger allerede er slået på tegningerne.

Igennem et nyt rådgivningskoncept vejleder Gamle Mursten derfor nu bygherrer i vurdering og kortlægning af eksisterende murværk samt i, hvordan murværket skal rives ned, så flest mulige mursten kan genbruges.

- Stadigt flere bygherrer ønsker at genbruge egne mursten i nye byggerier, og der er det væsentligt, at de nye bygningsdesign tager udgangspunkt i de gamle bygninger. Eksempelvis er ældre bygninger muret i både hele og halve mursten, og det er vigtigt at tage højde for i det nye byggeri, hvis ikke halvdelen af murstenene skal gå til spilde. Bagmursten kan bruges til gulve og knuste mursten kan bruges til støbning af nye gulve. Men en kortlægning af materialerne er afgørende for at udnytte materialerne fuldt ud, lyder det fra virksomheden.

Ressourcekortlægning og pre-audits er også de takter, der slås an i EU- kommissionens anbefalinger til Cirkulær Økonomi. Bygningsgennemgange skal bidrage til, at man undgår unødigt byggeaffald og derved muliggøre genbrug og genanvendelse af byggematerialer.

- Vi er overbeviste om, at det cirkulære byggeri vil tage til i styrke. Det kan vi mærke på antallet af henvendelser, vi får. Vi vil gerne så tidligt ind i beslutningsprocessen som muligt for at genbruge så mange mursten, vi kan, siger direktør for Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen.

Fakta:
- Der spares 0,5 kg CO2, hver gang man genbruger en mursten.
- Man kan øge udnyttelsesgraden af mursten helt op til 80 % ved at nedbryde mere nænsomt alt afhængigt af murværkstype og mørteltype.
- Større udnyttelsesgrad af mursten er lig med større besparelser på nye materialer for bygherren.
- Genbrug af mursten giver point til DGNB-certificering af bygninger.

-kj

Læs mere om Byggeri

13/3 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder