Aktuelle nyheder - Byggeri

Rift om digitale ambassadører De unge kommer med en rygsæk fyldt med digitale kompetencer, og er derfor attraktive medarbejdere i byggebranchen.

Rift om digitale ambassadører

De nyuddannede bygningskonstruktører og byggekoordinatorer er stort set alle i job, inden deres sidste praktikperiode er færdig. Dermed bliver flere virksomheder hurtigt mere digitaliserede

Del artiklen på

Digitale værktøjer og kompetencer er de senere år blevet en integreret del af erhvervsuddannelserne. Hos Erhvervsakademi Sydvest med uddannelsessteder i Esbjerg og Sønderborg er det de professionelle værktøjer som kalkulationsprogrammet Sigma, 3D programmet Revit samt planlægningsværktøjet MS Project, som alle integrerer med hinanden, der er den digitale rygrad i uddannelsen.

- Vi er nu heldigvis kommet dertil, at vores studerende bliver digitale ambassadører ude på virksomhederne og i høj grad er med til at præge udviklingen. Og set ud fra et ledelsessynspunkt, så får de jo pludselig en superbruger blandt medarbejderne, og det bliver ofte det springende punkt, der starter en tiltrængt forandringsproces mod mere effektive arbejdsmetoder, forklarer lektor Morten Frank Christensen fra Erhvervsakademi SydVest.

De studerende som omdrejningspunkt
Morten Frank Christensen pointerer, at de nyuddannede hungrer efter at komme ud og arbejde med de moderne, digitale platforme, der er målrettet byggebranchen og som de på uddannelsen har fået en stor indsigt i.

- Virksomhedernes digitale ambitioner fylder rigtig meget hos de studerende, og det er en af de største motivationsfaktorer, når de søger job. Bruger deres kommende arbejdsplads ikke digitale værktøjer, så skal der som minimum være en ambition om at indføre det – og gerne med de studerende som et af omdrejningspunkterne, siger Morten Frank Christensen.

De studerende med en håndværksmæssig baggrund som f.eks. tømrer, murer eller maler, vælger typisk den udførende del af uddannelsen, fordi de vil have mest mulig berøringsflade med byggepladsen og de andre håndværkere.

Og netop berøringsfladen med kunder og kolleger ude på byggepladsen er en af de helt store grunde til, at moderne byggeledere hungrer efter digitale værktøjer. De gider ikke bruge hele dagen på at sidde og taste og regne.

Sådan lyder meldingen fra Sigma Estimates, der ofte er med til at facilitere forandringsprocessen, når der er taget beslutning om at indføre nye, effektive måder at arbejde på med bl.a. professionel kalkulation.

- Hvis man i dag f.eks. bruger Excel så må man se i øjnene, at det hverken er et professionelt kalkulationsværktøj eller et procesværktøj, der forsyner kolleger på byggepladen med relevant output og bl.a. derfor skal det udskiftes. Samtidig er nye værktøjer med til at motivere medarbejdere og tiltrække nye, forklarer Per Søndergaard, senior kunderådgiver hos Sigma Estimates.

Ny og gammel viden smelter sammen
At implementere nye moderne værktøjer i en travl driftsorganisation, behøver ikke være en kæmpe udfordring. Selvom de ’gamle’ byggeledere og beregnere har travlt og ofte er fanget af vanens magt, så viser al erfaring, at ved at få de erfarne beregnere og byggeledere til at øse ud af deres viden, så kan det faktisk ret nemt overføres til de metoder og digitale værktøjer, de unge har med fra skolen.

- Det vi helt konkret gør, er, at vi får de ældre og erfarne beregnere og byggeledere til at hjælpe med at indføre deres nye, professionelle kalkulationsværktøj sammen med de unge. De erfarne byggeledere har jo f.eks. en stor viden om erfaringspriser - både på bygningsdele og kvadratmeterpriser, hurtige overslagspriser samt firmaets måde at tilrette arbejdet på. På den måde bliver det et fælles projekt, hvor alle vejer lige og samtidig får de ’gamle’ en indsigt i hvordan de nye værktøjer fungerer, forklarer Per Søndergaard.

Set ud fra ledelsens side, så handler det ifølge Per Søndergaard helt enkelt om at tage nøglen til virksomhedens pengeskab tilbage. At tage ansvar for, at man som ledelse sætter retning på virksomhedens fremtid. En fremtid, der dels fordrer større effektivitet for at kunne konkurrere, dels kræver nye, unge medarbejdere – og samtidig tager det bedste fra nutiden med sig.

-los

Læs mere om Byggeri

14/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.