Aktuelle nyheder - Byggeri

Stor alliance arbejder målrettet for flere unge faglærte Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark og har taget initiativ til alliancen.

Stor alliance arbejder målrettet for flere unge faglærte

I 2030 kan Danmark mangle op mod 100.000 faglærte, og derfor har Alliancen for Faglig Uddannelse, der har en perlerække af organisationer bag sig, set dagens lys

Del artiklen på

Adskillige kræfter går nu sammen for at løfte de faglige uddannelser. Unge, parter på uddannelsesområdet og arbejdsmarkedets parter danner Alliancen for Faglig Uddannelse. Målet er at gøre faglige uddannelser attraktive for langt flere unge end i dag. Det sker som en direkte udløber af headspace-initiativet ’Hvad kan jeg blive?’, der frem til slutningen af 2023 er støttet med 17 mio. kr. af A. P. Møller Fonden med det formål at få flere unge til at interessere sig for erhvervsuddannelser.

- Det er på høje tid, at erhvervsuddannelserne bliver prioriteret højere i Danmark, så det bliver mere attraktivt at gå på skolerne. Det er faktisk en bunden opgave, hvis man ønsker at bevare Danmarks velstand og velfærd. Vi kommer nemlig til at mangle tusindvis af faglærte i fremtiden, og der er risiko for, at der er produktion, som flytter ud af landet, fordi vi ikke har nok kvalificeret arbejdskraft, siger formanden for Dansk Metal, Claus Jensen.

Claus Jensen har sammen med adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, og tidligere statsminister og stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen, taget initiativ til at stifte Alliancen for Faglig Uddannelse.

Alliance på dyster baggrund
Baggrunden for at skabe Alliancen for Faglig Uddannelse er dyster: Det er trods mange års indsats stadig ikke lykkedes at få flere end omkring hver femte ung til at vælge en erhvervsuddannelse. Samtidig er fremtidsudsigterne heller ikke lyse: Danmark vil i 2030 – som det ser ud p.t. – mangle op imod 100.000 faglærte.

- Der er for få, der vælger den faglærte vej, og vi har brug for, at langt flere unge ser bredden og mulighederne i en erhvervsuddannelse. Det er en opgave, der kræver nye, fælles initiativer og løsninger, og som er helt nødvendig for vores fremtidige velfærd, virksomheder og vækst, siger Lars Sandahl Sørensen.

Alle unge skal med
Det handler om at få alle unge med. Både dem, som er boglige, og dem, som er kreativt intelligente. De seneste tal viser, at 76.000 unge under 30 år hverken er i uddannelse eller har tilknytning til arbejdsmarkedet. Blandt de 15-24-årige er det 7 % – eller over 46.000 – som ikke har gennemført anden uddannelse end grundskolen og hverken har et job eller er i gang med en uddannelse. Og andelen af unge over 25 år med en studentereksamen, der ikke læser videre, er blevet større i løbet af de seneste 10 år.

Hos den landsdækkende ungerådgivning, headspace, kan man kun bekræfte de tal: Flere og flere unge mistrives og tvivler på retningen, job og uddannelse. Hver femte samtale med en ung i headspace handler om tvivl om job og uddannelse. Hver tiende ung, der i dag opsøger headspace, er hverken i arbejde eller i uddannelse ved deres første samtale, og de har markant lavere livstilfredshed, er mere ensomme og trives dårligere end andre unge, der kommer i headspace.

- Det har alt for store konsekvenser, at så mange står udenfor. En af nøglerne til det gode liv er, at man føler, at man passer ind i verden - også på arbejdsmarkedet. Vi må simpelthen handle, så vi får alle unge med. Derfor skal det være i top og attraktivt at tage en faglig uddannelse, siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Ny ung-til-ung vejledning om erhvervsuddannelser
Et helt nyt, meget konkret udgangspunkt for arbejdet i Alliancen for Faglig Uddannelse er initiativet \'Hvad kan jeg blive?\', som bl.a. er en ny ung-til-ung online vejledning om erhvervsuddannelse. Flere end 2000 unge medudviklere fortæller på hjemmesiden hvadkanjegblive.dk om deres hverdag, fag og uddannelse.

De fortæller, hvad de synes, der er godt på lige netop deres erhvervsuddannelse, og hvad de bryder sig mindre om. Hvad der overraskede dem, hvor de skaber værdi, og hvilke typer virksomheder de typisk arbejder for.

’Hvad kan jeg blive?’ er udviklet i en første udgave med støtte fra Industriens Fond og arbejdsmarkedets parter, og den videre udvikling over de kommende år har fået støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. ’Hvad kan jeg blive?’ bliver en central del af det holdningsskifte, der er nødvendigt for at få flere unge til at interessere sig for at tage en erhvervsuddannelse.

Alliancen for Faglig Uddannelse

- Medlemmerne af Alliancen for Faglig Uddannelse er:
- Dansk Industri
- Dansk Arbejdsgiverforening
- Dansk Metal
- Fødevareforbundet NNF
- 3F
- HK
- Erhvervsskolernes Elevorganisation
- Modstrøm
- Landssammenslutningen af handelsskoleelever
- Danske Skoleelever
- Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
- Danmarks Lærerforening
- Uddannelsesforbundet
- Skolelederforeningen
- Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier
- Danske Professionshøjskoler
- FGU Danmark
- Uddannelseslederne.

Alliancen vil skabe et holdningsskift til erhvervsuddannelse på alle niveauer af samfundet for at få flere unge til at vælge en faglig uddannelse. Som det ser ud nu, vil Danmark i 2030 mangle op imod 100.000 faglærte.

-dc

Læs mere om Byggeri

7/1 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.