Aktuelle nyheder - Byggeri

Store forskelle i kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer

Store forskelle i kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer

En ny analyse fra DI Dansk Byggeri viser, at ’små og store kommuner bruger flest penge på asfalt og mursten

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Dansk Byggeri mener, at flere mindre kommuner er opmærksomme på at gøre sig attraktive overfor nye tilflyttere, og der er store forskelle på, hvor mange penge landets 98 kommunerne bruger på at lappe huller i vejene, bygge eller renovere skoler, plejehjem og sportshaller.

I Rødovre og Gentofte er der i gennemsnit blevet brugt henholdsvis cirka 5.100 kroner og cirka 4.900 kroner pr. indbygger på nybyggeri, renovering og asfalt. I Brønderslev og Frederikshavn blev der brugt cirka en fjerdedel af det beløb med et investeringsniveau omkring 1.200 kroner pr. indbygger.

Investering i fremtiden
Analysen tager udgangspunkt i kommunernes investeringer i byggeri og anlæg i perioden 2017 til 2019.

Underdirektør i DI Dansk Byggeri, Torben Liborius, mener, at investeringer i eksempelvis et nyt kulturhus, en ny skole eller et godt plejehjem for især mange mindre kommuner er en investering i fremtiden:

- Hvis de skal blive ved med at være et attraktivt sted at bo – både for nuværende og nye borgere – skal rammerne være i orden. De færreste vælger at slå sig ned i en kommune med nedslidte børnehaver og skoler, huller i vejene eller få og ældre sportsfaciliteter, siger Torben Liborius.

Nye borgere kommer til i de store kommuner
Det er de helt store kommuner og de små kommuner, der i gennemsnit investerer mest. Kommuner med over 75.000 indbyggere investerer i gennemsnit 3.230 kroner pr. indbygger, og mindre kommuner med op til 25.000 indbyggere investerer i gennemsnit 2.880 kroner pr. indbygger.

- Der kommer hele tiden nye borgere til i de store kommuner, så de er nødt til at udbygge faciliteterne, hvis der skal være boliger, pasning og infrastruktur til alle. Kommunernes øje for grønne investeringer er med til på længere sigt at gøre det muligt at spare på driftsomkostningerne, ligesom det også er billigere at vedligeholde løbende end først gå i gang, når der er huller i asfalten og hul i taget, siger underdirektøren.

Anlægsloftet er væk for i år
Analysen viser, at Nordjylland er den landsdel, hvor kommunerne i gennemsnit investerer mindst pr. indbygger, idet tre nordjyske kommuner - Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring - er blandt de ti kommuner i Danmark, som investerer mindst:

- At investere i bygninger og veje kræver to ting - politisk vilje og kapital i kommunekassen. Så der er givetvis nogle kommuner, som gerne vil investere mere, men ikke kan. Lige nu er situationen dog den, at anlægsloftet er helt væk i år, og til næste år er det højere, end det ellers ville være. Der er også åbnet for lånemuligheder for de kommuner, som har et stort efterslæb. Flere kommuner har i høj grad udnyttet den mulighed, og derfor vil tallene nok se anderledes ud til næste år, siger Torben Liborius.

Læs mere om Byggeri

27/10 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.