left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Tal til din robot på byggepladsen

Tal til din robot på byggepladsen

Robotterne står over for det store gennembrud på landets byggepladser. Og nu kan de betjenes med stemmen og en mobiltelefon

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Oprindelig var det noget, der optrådte i skrækfilm, og de fleste forbindeler nok umiddelbart robotter med industrifremstilling.

Men nu er robotterne for alvor på vej i byggebranchen, og det er ikke noget, der er forbeholdt store byggevirksomheder.

De erstatter ikke den faguddannede håndværker, men de kan gøre det lettere at være på arbejde og dermed også bidrage til at sikre flere år på arbejdsmarkedet uden fysiske skavanker.

Avanceret værktøj
Odense-virksomheden Kobots har udviklet en byggerobot, der mest kan sammenlignes med et stykke avanceret værktøj pog anvendes sammen med en håndværker.

Robotten er ikke større, end at den kan medbringes i en bil, og dermed flytter de direkte ud på selve byggepladsen.

Udviklingskonsulent i Dansk Håndværk, Mads Okking er imponeret over de muligheder, han blev præsenteret for hos Kobots, blandt andet en skæremaskine, der betjenes via mobiltelefonen:

- Man taler med den og siger ganske enkelt hvilket mål, man vil have skåret en plade i. Så gør den resten af arbejdet. Den holder også styr på, om det stykke træ, man skal bruge, kan skæres af en rest fra en tidligere plade, og siger til, hvis det er muligt. Så den sparer både tid og materialer, siger Mads Okking.

Teknologisk ælandvinding
Der vil altid være en vis skepsis over for nye teknologier, ikke mindst i et traditionserhverv som håndværket, men Mads Okking peger på, at byggebranchen allerede har taget brugen af droner og GPS teknologi til sig. Robotterne er blot endnu en teknologisk landvinding.

- De maskiner er ikke vanskelige at sætte op eller bruge, og de kan overtage nogle af de tunge og støvede opgaver. Når udviklingen først kommer i gang, vil det gå hurtigt, vurderer udviklingskonsulenten.

Samtidig kan Kobots og andre byggerobotter være med til at løse udfordringen med at få tilstrækkelig arbejdskraft.

Fremskrivninger viser, at byggebranchen i 2030 mangler næsten 100.000 medarbejder. Så selv om robotterne kommer med på byggepladsen, skal der nok være noget at bestille for de faglærte håndværkere

Produktivitetsgevinst på 350 procent
Blandt robotterne hos Kobots er Amigo, der kan skære gipsplader i de mål, man siger til den. Med Amigo kan én tømrer via en app kommunikere med den stemmestyrede tilskæringsrobot, der efter præcise, korte instrukser leverer millimeterpræcise skæringer af alle slags plader, så tømreren blot skal sætte pladerne op.

Ifølge producenten kan der opnås en effektivitetsforøgelse på op til 350 procent.

Eksempelvis vejer en tilskæringsrobot under  50 kilogram og transporteres i tre dele. Håndværkerne kan så samle robotten ude på byggepladsen på under 10 minutter, hvorefter den er klar til brug..

Læs mere om Byggeri

8/6 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.