Aktuelle nyheder - Byggeri

Trykket er ved at gå af byggekedlen

Trykket er ved at gå af byggekedlen

Der er dog fortsat en stabil beskæftigelse, og det ser ikke ud til, at 2020 bliver året, hvor den store vending indtræder

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Danmarks Statistiks månedlige konjunkturbarometer for januar viser, at fremtidsforventningerne er blevet lidt mere negative i byggeriet med en sammensat konjunkturindikator på -6, mod – 5 måneden før.

I en kommentar skriver Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, blandt andet, at bygge- og anlægsbranchen kan se tilbage på seks års ubrudt opsving fra 2013 til 2019, og det meste tyder også fortsat på en blød landing i 2020:

- Men fra starten af det nye år, er byggevirksomhederne især bekymret over ordrebeholdningen, og det har i januar trukket konjunkturindikatoren nedad, siger Bo Sandberg.

Positive arbejdsmarkedsreformer
Bruttoledigheden faldt i december med 100 personer til nu 104.300 fuldtidspersoner, og dermed fastholdes ledighedsprocenten for 2019 uændret på 3, procent.

- På grund af arbejdsmarkedsreformerne i 00´erne og 10´erne ventes arbejdsstyrken også i 2020 at stige med 15-20.000 personer. Det fortsatte økonomiske opsving sikrer, at der også vil være beskæftigelse til det meste af den stigende arbejdsstyrke, men ikke nødvendigvis til alle. Derfor venter Dansk Byggeri også i bedste fald, at ledigheden udvikler sig fladt i 2020, siger Bo Sandberg.

Fyringsrunder i januar
Der har dog været fyringsrunder i januar, men samtidig er nettotilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft aftaget, så beskæftigelsesudviklingen er stadig positiv, men ikke så kraftig som i perioden 2014-2018:

- Der er efterhånden en del indikatorer på et lidt lavere tempo på arbejdsmarkedet. Selvom ledigheden vanen tro er uændret på 3,7 procent, så er det ikke ensbetydende med stilstand på arbejdsmarkedet. Tværtimod har vi et af verdens mest fleksible arbejdsmarked med mange understrømme under den blikstille overflade. Det beregnede antal fuldtidsledige på 104.300 personer, dækker over, at der i løbet af 2019 var ca. 320.000, der i kortere eller længere periode var berørt af ledighed, siger cheføkonomen.

Mangler stadig arbejdskraft
I januar blev 20 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, og som noget nyt er der nu flere – 22 procent - der begrænses af mangel på efterspørgsel.

- De nye tal bekræfter, at det konjunkturmæssige pres på byggeriets arbejdsmarked er aftagende, mens den underliggende, mere strukturelle mangel på faglærte medarbejdere – især tømrere og elektrikere – dog fortsat består, siger cheføkonomen.

Læs mere om Byggeri

31/1 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.