Tusindvis af byggearbejdspladser i farezonen
Dansk Håndværk foreslår, at et forbedret håndværkerfradrag skal redde byggebranchen fra massearbejdsløshed
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Corona-krisen har ramt byggebranchen hårdt, og ikke mindst de mange små- og mellemstore håndværkervirksomheder er trods diverse hjælpepakker i farezonen for at måtte dreje nøglen om.
Der er nemlig et stort socialt ansvar hos de mindre virksomheder, og derfor har de forsøgt at beholde deres medarbejdere i håbet om, at krisen stiller af, og der igen kommer gang i hjulene.
- Men netop fordi ofte uden hjælpepakker klarer sig selv, har samfundet råd til at hjælpe den type firmaer, der ellers ikke har andre muligheder end at lukke, siegr direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk.
Tomme ordrebøger lurer forude
Han understreger arbejdsmængden er stærkt vigende, og at der blandt håndværksmestrene er stærkt stigende pessimisme med udsigt til fremtiden:
- Tomme ordrebøger lurer forude, og derfor har virksomhederne brug for hjælp NU. Ikke som rent tilskud, men i form af opgaver de ansatte kan kaste sig over. Det vil være et godt initiativ, hvis der politisk kan samles flertal for resten af året at hæve håndværkerfradaget til 50.000 kroner, samtidig med at dækningen udvides til samtlige faglærte håndværksområder. Samtidig skal håndværkerfradraget for i år sættes op til 50 procent, siger Morten Frihagen.
Billigere end alternativet
Han peger på, at skattefordelen til kunderne på den måde kan udbetales straks, når regningen betales:
- Det vil gøre det muligt, at også familier, der er presset på likviditeten, kan sætte opgaver i gang med det samme. Ændringen vil koste statskassen noget – men det vil være langt billigere end alternativet - at tusindvis af små virksomheder må afskedige folk eller ligefrem dreje nøglen i løbet af de kommende uger. Langt de fleste renoveringer af boligen indeholder et element af energibesparelse. Så vi vil ikke kun redde arbejdspladser. Vi vil også forbedre boligmassen samtidigt med at vi gør en indsats for klimaet, mener Dansk Håndværks direktør.
Kan koste lærlinge deres uddannelse
Dansk Håndværks direktør advarer også om, at det kan koste tusinder af lærlinge deres uddannelser, hvis ikke der hurtigt kommer gang i hjulene:
- Det er typisk de små og mellemstore byggevirksomheder, der påtager sig opgaven med at skaffe lærepladser, og må de først dreje nøglen om, koster det også lærlingene deres praktikuddannelse. Den kendsgerning mangler ofte i debatten om, hvordan Danmark kommer ud på den anden side af krisen, siger Morten Frihagen til BygTek.
Kom hurtigt ud af startblokkene
Han slår dog fast, at det kræver, at politikerne hurtigt kommer ud af startblokkene:
- Selv med de nuværende hjælpepakker viser vores tal, at håndværksvirksomhederne i gennemsnit forventer, at de må dreje nøglen om indenfor tre måneder, hvis de ikke får hjælp i form af nye opgaver, slutter Morten Frihagen.
Han opfordrer til at et politisk flertal hurtigt signalerer, at et udvidet håndværkerfradrag er på vej, så boligejere tør sætte arbejde i gang allerede nu, mens de lovtekniske og praktiske ændringer gennemføres.