LCA
LCA
scroll
Ungdomsboliger opført med fleksibelt modulsystemFoto: Bo Benzon, Arkitekturministeriet.

Ungdomsboliger opført med fleksibelt modulsystem

Et nyt cirkulært byggekoncept gør det let at opføre klima- og miljøvenlige bygninger, som nemt kan flyttes, ombygges og genbruges

Ved Gribskov Gymnasium i Helsinge er 30 usædvanlige ungdomsboliger opført med et nyt byggesystem, som Bo Benzon fra Arkitekturministeriet står bag.

Arkitekten har specialiseret sig i containerbyggeri og midlertidigt byggeri, men fandt efterhånden brug af udtjente skibscontainere for begrænsende og udviklede derfor sit eget modulsystem med andre mål og nye arkitektoniske muligheder. Modulsystemet er beregnet for montering på specialudviklede skruefundamenter fra Fremtidens Fundament, der er leverandør og installatør af skruefundamenter:

- Der gik bare ni måneder fra vi vandt sagen, til byggeriet stod klart. Det må vist være rekord for et dansk byggeprojekt, fortæller Bo Benzon.

I Arkitekturministeriets byggesystem er modulerne 3x3 meter høje og brede, mens længden kan være 3, 6, 9, 12, 15 eller 18 meter. De er fabriksfremstillede, og kombineret med et enkelt byggesystem har det muliggjort et hurtigt byggeforløb uden at gå på kompromis med kvaliteten.

- Vi har brugt modulerne til at skabe boliger, der giver de unge muligheder for både at bo og trives. Det er boliger, som er bæredygtige på alle parametre: Økonomisk, socialt, klimamæssigt og endda æstetisk, påpeger Bo Benzon.

I boligerne er rumlighed prioriteret fremfor kvadratmeter; hver bolig er på 18 m2, og med 2,5 meter til loftet er der 45 m3 at boltre sig i.

Ingen beton, men skruefundering
Ungdomsboligerne er opført til lav kvadratmeterpris og er designet til at kunne udnytte bæredygtige løsninger med solceller og små vindmøller på tagene, regnvandsopsamling og faskiner. Et byggeri, der kan være tæt på selvforsynende med vand, varme og energi og med lav klimapåvirkning.

- Og vi har slet ikke brugt beton i byggeriet. Modulerne er i stedet funderet på store skruefundamenter fra Fremtidens Fundament, der i sig selv indeholder meget genbrugsstål. Det sparer energi og giver et byggeri, der belaster miljøet mindre. Samtidig er det utrolig nemt at flytte boligerne til andre grunde eller give dem andre placeringer, hvis det bliver aktuelt, siger Bo Benzon.

Økonomisk byggeproces
Modulerne er opstillet som fem boligenheder i to plan, hvor hver er sat på 18 fundamenter, som er tre meter lange. Skruefundamenterne er forsynet med et beslag specielt udviklet af Fremtidens Fundament til montering af container- og modulbyggerier.

-  Selv om jorden på stedet ikke er kompliceret at arbejde i, så blev der projekteret med tolerancer på bare 30 mm. Det er alligevel krævende at sætte et tre meter skruefundament med den præcision, fortæller Rune Roepstorff Nissen fra Fremtidens Fundament.

Den faglige udfordring til trods var opgaven hurtigt løst:

- Vi brugte to dage med tre mand. Det giver en byggeproces, der både er hurtig og økonomisk; ingen ventetider for andre håndværkere eller venten på at betonen tørrer, siger han og peger på fordelene ved skruefundamenter, der også let demonteres og genbruges andre steder, hvis ungdomsboligerne en dag skal holde flyttedag.

Ungdomsboligerne er klassificeret som midlertidigt byggeri, men der arbejdes på at tilpasse modulerne, så de kan godkendes som almindelige helårsboliger. Det handler først og fremmest om at forbedre isoleringsværdierne.

-kj

25/10 2019