left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Vanvidskørsel kan koste arbejdsgivere dyrtFoto: Kim Matthäi Leland

Vanvidskørsel kan koste arbejdsgivere dyrt

Som udgangspunkt bliver bilen konfiskeret, uanset om det er førerens gen eller eksempelvis arbejdsgiverens. Få muligheder for at slippe uden om konfiskation

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Der tales i denne tid – og ikke uden grund – meget om konsekvenserne af især unge mænds såkaldte vanvidskørsel.

'De nye og stramme regler omkring vanvidskørsel har derfor fået mange virksomheder til at spørge sig selv, om de kan få deres køretøjer konfiskeret, hvis en lærling eller svend kører voldsomt for stærkt i et bymæssigt område med eksempelvis en hastighedsbegrænsning på 50 kilometer i timen.

Dansk Håndværk har præsenteret en række måder, hvor man som arbejdsgiver sikrer sig, at bilen ikke bliver konfiskeret på grund af førerens lovovertrædelse.

Definitioner på vanvidskørsel
Vanvidskørsel defineres blandt andet som:

- Særlig hensynsløs kørsel

- Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel over 100 km i timen

- kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover

- Spirituskørsel med en promille over 2,00

Det eb tyder altså i praksis, at har den ansatte i arbejdstiden drukket kraftigt og kører hjem til virksomheden, kan bilen konfiskeres, og det sker principielt ALTID i den slags tilfælde.

Uforholdsmæssigt stort indgreb i ejendomsretten
Der er dog en undtagelse, nemlig ’hvis det vil være et uforholdsmæssigt stort indgreb i din ejendomsret’.

Men arbejdsgiveren kan ifølge Dansk Håndværk selv gøre noget for at undgå den slags situationer. For det første at undersøge den ansattes tidligere straffe og førerens økonomi.
Ifølge Transportministeriet bør en ejer af en bil forvente, at en fører, der tidligere er straffet i
henhold til Færdselsloven, vil begå en ny lovovertrædelse.

Derfor skal du sikre dig, at føreren ikke tidligere har overtrådt Færdselslovens bestemmelser om vanvidskørsel.

Argumenter mod konfiskation
Som arbejdsgiver kan man rekvirere den ansattes private straffeattest, hvor færdselsovertrædelser fra efteråret 2021 vil fremgå.

Hvis det er helt umuligt at få erstattet ved en konfiskation tabet hos føreren, kan det være et argument mod konfiskation af bilen. Det vil dog være undtagelsen, og det forventes, at det først og fremmeste er i tilfælde af førerens død eller konkurs, hvor førerens bo ikke kan dække kravet, som efter omstændighederne kan være nok til at fravige udgangspunktet om konfiskation.

Beskikket advokat
Hvis din bil bliver konfiskeret, når det er en anden, der er fører af bilen, vil du have et økonomisk krav på bilens værdi mod føreren.

Du vil kunne rette erstatningskravet mod føreren af bilen under straffesagen, så du trods alt slipper for selv at lægge sag an mod føreren. Desuden vil du under sagen om
konfiskation få beskikket en advokat på statens regning, som kan hjælpe dig både med at argumentere imod konfiskation, men også med at rejse erstatningskrav mod føreren.

Det bør du gøre
Hvis føreren af bilen er insolvent og altså ingen penge har, står du som ejer af bilen desværre meget, meget dårligt, og det økonomiske tab lander i sidste ende hos dig.

Det bedste du kan gøre for at sikre dig mod konfiskation af din bil, er derfor, at:

- Se førerens straffeattest eller lade føreren underskrive en tro- og loveerklæring

- Undersøge førerens økonomiske forhold

- Lave aftalevilkår, hvori der står at føreren bliver erstatningspligtig ved konfiskation og at forholdet kan fuldbyrdes direkte ved fogedretten

Læs mere om Byggeri

22/4 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.