Aktuelle nyheder - Byggeri

Videoer skal tiltrække flere lærlinge

Videoer skal tiltrække flere lærlinge

Dansk Håndværk lægger ni videoer ud på internettet, så eleverne i folkeskolen kan se, hvad lærlingene laver i en ganske almindelig dagligdag.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Det er ingen nyhed, at det er svært at få unge til at vælge en faglig uddannelse efter folkeskolen. De er heller ikke nyt, at de på grund af lærere og forældre med studenterskyklapper på ikke får tilstrækkelig viden og inspiration om, hvordan arbejdet som tømrer, murer, vvs-installatør eller snedker foregår.

Men det gør Dansk Håndværk nu noget ved med en række videoer, der viser de unge, hvad lærlingene laver, og hvordan samarbejdet med deres læremester foregår i en ganske almindelig dagligdag. De videoer kan folkeskolens elever så i fred og ro se på deres computer derhjemme, og hvis lærerne vil, kan de også vises i timerne.

Løser en konkret opgave
Konsulent i Dansk Håndværk, Mads Okking, fortæller, at videoerne viser situationer fra dagligdagen, hvor lærlingene skal løse en konkret opgave:

- De har fået tegninger, som de går ud fra, og når de er i tvivl, spørger de den svend, de arbejder sammen med. Filmene giver et rigtigt godt indtryk af, hvordan en typisk hverdag ser ud og hvad man laver, siger han.

Ind til videre kan de unge se fire forskellige film, hvor tømrer-, snedker-, murer-, elektriker- og vvs-lærlinge arbejder sammen om den indvendige istandsættelse af et hus.

Ligner dagligdagen
De sætter vægge op, reparerer lofter, murer op til badeværelse, trækker nye elkabler og vvs-lærlingene opdager et problem, da de skal sætte den nye håndvask op.

- Det ligner den dagligdag jeg havde, da jeg var lærling. Det er meget tæt på virkeligheden, så jeg tror, at det vil være god inspiration til skoleelever, der er nysgerrige. Problemet er jo, at folkeskolen slet ikke viser, hvor fedt det er at være håndværker. Og hvis deres forældre ikke er håndværkere, så er det svært for dem at få en idé om, hvad det vil sige at være i lære. Det hjælper de små film forhåbentlig med, siger Mads Okking.
Læs mere om Byggeri

18/11 2022