Aktuelle nyheder om byggebranchen - Døre & vinduer

Bygningsejere får hjælp til valg af vinduerTeknologisk Institut udarbejder en vejledning, som fremadrettet skal være et væsentligt værktøj for bygningsejere, til at vælge de helt rigtige vinduer, når de renoverer.

Bygningsejere får hjælp til valg af vinduer

Hvilket vindue egner sig bedst, når en bygning eller boligen skal renoveres? Svaret er ikke helt simpelt. Men snart er der hjælp at hente fra Teknologisk Institut, når beslutningen skal træffes

Del artiklen på

At vælge det rigtige vindue til en specifik bygning, kan være en ganske kompliceret sag, da der er mange aspekter, som skal inddrages i overvejelserne. Lige nu er fokus på indeklima stort, og mange ønsker derfor at tage hensyn til for eksempel dagslys og luftkvalitet. Også solafskærmning samt børnesikring, indbrudstyve og støj, for slet ikke at nævne bygningens arkitektur er væsentligt for valget af de rigtige vinduer.

Lies Vanhoutteghem er til daglig konsulent i Glas og Vinduer på Teknologisk Institut og hun kender kun alt for godt til bygningsejernes udfordringer og frustrationer, når nye vinduer er en del af en kommende renovering.

- Der er mange aspekter som kan spille ind, når en bygningsejer skal vælge nye vinduer. Ud over bygningens arkitektur, og bevaringsværdighed, som enhver med øje for arkitektur vil mene er væsentligt at vægte, så er indeklima, ventilationsforhold i bygningen, lydisolering, sikkerhed, og ikke mindst tilbagebetalingstid og økonomi væsentlige faktorer, som kan påvirke det valg man træffer, forklarer Lies Vanhoutteghem.

Vejledning og quickguide
I et nyt udviklingsprojekt, med støtte fra Grundejernes Investeringsfond, skal Teknologisk Institut udarbejde en vejledning, som fremadrettet skal være et væsentligt værktøj for bygningsejere, til at vælge de helt rigtige vinduer, når de renoverer.

Forud for projektet har Teknologisk Institut foretaget en rundspørge til en række rådgivere og udførende omkring renovering og den rundspørge understøtter i høj grad, at der er et behov for en ny vejledning på området, som kan hjælpe med at træffe det bedst mulige valg i en renoveringsproces.

- Vejledningen skal behandle aspekter, som er blevet fremhævet i den rundspørge vi har foretaget. Derfor ser vi på indeklima, herunder temperaturforhold, dagslys, luftkvalitet og farvegengivelse, solafskærmning, solreducerende glas og indbyggede persienner, støj, lydisolering i rude og forsatsløsninger, ventilationsforhold i bygningen, såsom krav til luftskifte, udluftningsventiler i karmen og trækgener samt sikkerhed, som indbrudsklasse og børnesikring, siger Lies Vanhoutteghem og uddyber:

- Også selve arkitekturen er et område som branchen ønsker fokus på, som her ser vi på bevaringsværdighed, tidsrelateret vinduesvalg, farver og sprosser samt miljø og LCA, herunder miljøpåvirkning og miljømæssig tilbagebetalingstid. Et andet fremhævet område er regler for fastsættelse af leje ved forbedringer relateret til vinduesrenovering samt opsummering af økonomisk motivation for renovering af vinduer", fortæller Lies Vanhoutteghem.

Den udarbejdede vejledning bliver desuden understøttet af en Quick-guide, som skal kunne anvendes af rådgiver, for eksempel udlejer, håndværker, arkitekt, ingeniør eller udvalg i en beboerforening eller ejerforening. Quick-guiden skal hjælpe med en kort og præcis vejledning gennem de forskellige valgmuligheder.

Branchens input afgørende
I løbet af projektet inviterer Teknologisk Institut desuden branchen ind til at deltage i enten interviews og/eller rundbordssamtaler, hvor interesserede kan bidrage med kommentarer, ønsker, råd eller andet, som er relevant for udarbejdelse af vejledningen.

- Vi glæder os til rigtig meget til at komme i gang med arbejdet. Hvis du har lyst til at bidrage til vores mission, om at sikre det rette valg af vinduer ved renovering, så hører jeg rigtig gerne fra dig, lyder opfordringen fra Lies Vanhoutteghem, som også fortæller, at interesserede kan følge projektet på bloggen på renovering på dagsorden, hvor Teknologisk Institut løbende vil fortælle om fremskridt og udfordringer i projektet.

-jhn

Vil du vide mere eller er du interesseret i at komme med input til vejledningen? Kontakt: Lies Vanhoutteghem på liva@teknologisk.dk eller 7220 2226

Læs mere om Døre & vinduer

6/11 2017

Mest læste


Seneste nyheder