Anlægsgartner er næsten 100 % elektriskAnlægsgartner Mario Thorsby og driftsleder Charlotte Busch er klar til at rulle ud med de eldrevne transportvogne uden støj, røg og møg.

Anlægsgartner er næsten 100 % elektrisk

Nu kører alle transportvogne og håndholdte maskiner på batteri i anlægsgartnerfirmaet OKNygaards helt nye afdeling i Glostrup

Klima - Miljø

Det er med klar bevidsthed om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, når medarbejderne hos anlægsgartnervirksomheden OKNygaard sætter maskiner og køretøjer til opladning til næste dags opgaver. For to år siden skiftede firmaet til batteridrift for de håndholdte maskiner i de syd- og sønderjyske afdelinger i Vejle, Kolding og Rødekro. Nu har OKNygaard netop åbnet en helt ny, stor driftsafdeling i Glostrup. Den er helt elektrisk.

- Vi arbejder til stadighed for at opfylde flere af verdensmålene. Både som klima-entreprenør med afledning af vand, med affaldssortering med genbrug af grønt affald, som forvandles til resurser. Og ikke mindst med miljøvenlig drift, hvor batteridrevne maskiner naturligvis har en af de store roller, forklarer direktør Peter Porup hos OKNygaard.

Han tilføjer:

- Vi vil være trendsætter og first mover i relation til verdensmålene. For kort tid siden fik vi ISO 14001 miljøcertificering. I forvejen havde vi ISO 45001 arbejdsmiljøcertificering. Derfor har det været naturligt, at vores nye driftsafdeling i Glostrup, som er Sjællands største, selvfølgelig skulle være så batteridrevet som overhovedet muligt.

Lydløst på hospitalerne
Martin Piechnic er driftsleder for Glostrup-afdelingen og dermed en af de OKNygaard-folk, der virkelig kan glæde sig over en fremragende start for den nye afdeling. Opgaver for en række af hovedstadsområdets sygehuse lægger en solid bund under dagligdagen med pasning af grønne områder på Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital, Glostrup Hospital, Hvidovre Hospital, Frederiksberg Hospital og Amager Hospital.

- Foruden at vi anvender batteridrevne maskiner, har vi netop købt fire hollandske el-køretøjer, så vores mandskab kan flytte både sig selv, materiel og grønt affald rundt med el-drift. Det er transportvogne, som primært skal køre på sygehusene, hvor vi skal undgå at svine med røg og støj. De kan køre lydløst rundt på sygehusenes udearealer og flytte op til 350 kg, fortæller Martin Piechnic.

OKNygaard har tillige en hær af robot-græsklippere i sving. Alene på Hvidovre Hospital kører 45 robotter rundt og sørger for veltrimmede plæner.

Artiklen fortsætter under billedet...
En grøn transportvogn på vej med 350 kg lydløs lastkapacitet på Rigshospitalet i Glostrup. De eldrevne køretøjer af mærket Husqvarna bruges hovedsagelig til alskens opgaver med pasning af sygehusenes grønne områder.

Hurtig tilvænning
Klavs Thorsø Nielsen er OKNygaards fleet-manager og dermed ’maskinmesteren’ med det store overblik over den voldsomme maskinpark, der er nødvendig i et af landets førende anlægsgartnerfirmaer. Han havde også en central rolle, da OKNygaard for nu to år siden skiftede den første store portion håndholdte maskiner til batteridrevne modeller.

- Vi lavede en 100 % udskiftning af materiellet i Vejle, Kolding og Rødekro, og vi har fint håndteret de udfordringer, det naturligvis gav. Ikke mindst, at vores folk lige skulle vænne sig til de nye tider, og enkelte maskintyper havde ikke tilstrækkelig batterikapacitet. Det har vi løst med indkøb af powerbanks til klippeholdene. Og det tog altså ikke lang tid for mandskabet til at vænne sig til maskiner uden ildelugtende udstødningsgas, uden motorlarm og uden behov for hårde ryk i startsnorene, fortæller Klavs Thorsø Nielsen.

Styr på flåden
Sensorer giver mulighed for overvågning af maskinparken, så fleet-manageren kontinuerligt kan følge med i de enkelte maskiners forbrug, hvornår noget er slidt og dele eller hele maskiner skal udskiftes. Og der er aldrig tvivl om, hvor maskinerne lige befinder sig fysisk.

Mens fleet-manageren har styr på de mange tal omkring maskinernes mængder, ydelser og forbrug, ser kollega Martin Olesen på andre tal med andre øjne. Han er miljø- og arbejdsmiljøkoordinator hos OKNygaard.

- 60 % af den lugtende 2-taktsbenzin er nu ude af driften. Benzin i tanken vejer også, så der er også reduceret i den vægt, som vores medarbejdere skal bære rundt på og klippe med. Maskinerne er simpelthen blevet lettere ved at blive batteridrevne. Folkene får ikke længere vibrationer op gennem armene, og det er rigtig mange glade for, siger Martin Olesen.

- Sundhedsmæssigt er batterimaskinerne simpelthen bedre at gå med. Selv med høreværn kan man godt blive træt i hovedet efter nogle timers arbejde. Vi har simpelthen ikke røg, støj og møg i nær samme udstrækning som tidligere. Samtidig har vores værkstedsfolk fået en maskinpark, der er væsentlig nemmere og billigere at servicere og vedligeholde. For eksempel skal der jo ikke bruges og skiftes brændstoffiltre, når der ikke bruges brændstof, men bare lades batterier op.

OKNygaard lader det i øvrigt ikke blive ved el-drift på de mange arbejdssteder, den nye Glostrup-afdeling og også afdelingen i Sydjylland betjener. Stadig flere af firmaets firmabiler vil fremover være el-biler. OKNygaard har allerede foretaget de første udskiftninger fra fossilt til el, og flere af de 12 afdelinger rundt om i landet har fået monteret ladestandere.

-los

26/4 2020
  • Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    facader ›Næsten 20 procent af danske boligejere overvejer at foretage investeringer i klimasikring. Men der er barrierer, der ligger i vejen
  • Vagtskifte hos OKNygaard

    Vagtskifte hos OKNygaard

    have ›Det seneste års integration af driftsaktiviteterne i idverde Danmarks datterselskaber bliver springbræt til et generationsskifte. Ole Kjærgaard takker af som adm. direktør for OKNygaard, og Rasmus Wulff står klar til at træde til som afløser
  • Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    arkitektur ›Den 30 hektar store park, der skal etableres på spidsen af Københavns Nordhavn, skal give plads til leg, aktiviteter, fodbold og fordybelse i naturen, ligesom der skal gøres plads til den grønbrogede tudse og andre dyr
  • Anlægsgartnergiganter slår sig sammen og får større muskler

    Anlægsgartnergiganter slår sig sammen og får større muskler

    have ›OKNygaard og Malmos Landskaber samler kræfterne som en del af idverde-koncernen. Det nye navn bliver 'Malmos – en del af idverde' og vil rumme mere end 300 medarbejdere samt en omsætning på over en halv milliard kroner
  • - Lad os give håndslag på at hæve ambitionsniveauet

    - Lad os give håndslag på at hæve ambitionsniveauet

    have ›Idverdes mål er at skabe en stærk stemme på vegne af naturen. Midlet er naturpositive løsninger koblet med målbar værdiskabelse – for mennesker, natur og klima. Nu vil virksomheden skifte gear og løfte samtalen om naturens løsninger til næste niveau
  • Penge at spare ved at lade private virksomheder stå for vej- og parkopgaver

    Penge at spare ved at lade private virksomheder stå for vej- og parkopgaver

    have ›Når der skal tømmes skraldespande, slås græs eller lappes huller i vejene i Holstebro, Ikast-Brande, Hillerød, Frederikssund og Greve er det ansatte i private virksomheder, der løser alle de vej- og parkopgaver, som kan udliciteres.
  • Stærk vækst i antallet af europæiske udstillere

    Stærk vækst i antallet af europæiske udstillere

    have ›Verdens største have- og grillmesse, spoga+gafa, melder om 14 næsten fuldt bookede udstillingshaller fra 16. til 18. juni i Køln. I alt et areal på 230.000 m2
  • Færre sætter bolig til salg

    Færre sætter bolig til salg

    byggeri ›12 procent af boligejerne har planer om at sætte boligen til salg, og det er færre end i begyndelsen af 2024 og for et år siden