Aktuelle nyheder - Have

Dansk signatur på Mellemøstens første biodiversitetsparkAl Fay Park er 27.500 m2 og indeholder 2000 hjemmehørende og lokale træer og buske samt talrige aktiviteter til sport, leg og sociale fællesskaber. Foto: SLA / Philip Handforth

Dansk signatur på Mellemøstens første biodiversitetspark

De danske naturdesignere og landskabsarkitekter SLA har designet Mellemøstens første urbane biodiversitetspark. Parken har fokus på biodiversitet, mikroklima og inkluderende sociale aktiviteter

Del artiklen på

En ny type urban naturpark har set dagens lys i Abu Dhabi. Glemt er tidligere tiders vandkrævende og sjælløse 'Las Vegas-landskaber'. I stedet åbner Al Fay Park - en ny 27.500 m2 offentlig park i downtown Abu Dhabi, der signalerer en ny tilgang til byudvikling i Mellemøsten: Drevet af inkluderende byrum og performativ natur snarere end ikonbyggerier.

Projektet er et paradigmeskift for hvordan man designer og implementerer bynatur i Mellemøstens millionbyer. Al Fay Park er således den første park i United Arab Emirates (UAE), der ved at styrke biodiversiteten også har som mål at forbedre det lokale mikroklima såvel som det sociale byliv.

Designet af parken er udviklet gennem en interdisciplinær proces, hvor SLA’s in-house biologer og planteeksperter i flere år har undersøgt og forsket i regionens unikke flora og fauna. En forskning som SLA har samlet i tegnestuens egen interne ’UAE Plantebog’, der dækker alle oprindelige plantearter i UAE, deres optimale vækst- og levevilkår, og hvordan man bedst integrerer de enkelte arter i design.

- Al Fay Park er en ny type urban skov i Abu Dhabi. Gennem vores omfattende research i regionens flora og fauna har vi skabt et nyt naturbaseret designparadigme for, hvordan man kan tænke og designe det offentlige rum i Mellemøstens storbyer. Al Fay Park er en fejring af Abu Dhabis oprindelige natur og kultur og et godt eksempel på, hvordan man kan optimere klimatilpasning, øge livskvaliteten og radikalt forbedre biodiversiteten i en hel by – vel at mærke på et site, der for otte måneder siden var goldt ørkensand, siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

The Coolest Place in Town
Som den første biodiversitetspark i UAE indeholder Al Fay Park mere end 2000 lokale og hjemmehørende træer og planter. Al beplantning er udvalgt og designet til at styrke biodiversiteten og til at maksimere den naturlige afkøling af parken og skabe gode opholdsmuligheder – selv midt om sommeren, hvor temperaturerne i UAE typisk ligger mellem 38 og 42 grader Celsius.

SLA’s specialdesignede naturmikroklima reducerer temperatur, trafikstøj og luftforurening ved at samtænke trædække, skygge, jordforhold, evaporering og naturlig vindkøling. Træer, græsser og topologi skaber en barriere mod sandstorme og sandinfiltration, samtidig med at de lader de køligere sydlige briser komme ind i parken.

- Al Fay Park er designet til at tilføre Abu Dhabi både biologiske, klimatiske og sociale værdier. Trætoppenes tæthed, jordsammensætningen, kunstvandingen – der udelukkende bruger recirkuleret vand – og anvendelsen af hjemmehørende og lokale arter gør, at parken bruger 40 % mindre vand sammenlignet med konventionelle parker. Beplantningen tiltrækker bier, fugle og dyr, hvilket skaber en stærk naturfølelse midt i Abu Dhabi. Parken har endda 100 %’s fuglesangsgaranti! Endelig skaber mikroklimadesignet fundamentet for det bedst mulige sociale økosystem til leg, sport og uformelle fritidsaktiviteter. Alt sammen gør Al Fay Park både socialt og klimatisk til 'The Coolest Place in Town’, siger Rasmus Astrup.

Al Fay Parks mikroklima skaber rum for en lang række sociale aktiviteter såsom basketball, beachvolley, legepladser, street fitness, klatrevægge, minigolf, food trucks og uformelle udendørs opholdspladser. Langs periferien af parken inviterer en snoet ’Skovsti’ de besøgende til at udforske parkens sanselige og vilde naturoplevelser blandt blomster, bier og græsser og under trætoppenes skygger. Resultatet er en park med autentiske lokale økosystemer og naturlige habitater for dyreliv – i en park der samtidig er en åben invitation til alle om at udforske den lokale flora og fauna og skabe nye muligheder for sociale mødesteder.

Læs mere under billedet...
Foto: SLA / Philip Handforth

'Skyggens park'

Al Fay Park er resultatet af SLA’s rådgivning af Abu Dhabis ambitiøs grønne omstilling frem mod 2040. Et projekt som Abu Dhabis regering tillægger stor værdi for byens fremtidige udvikling.

- Al Fay Parks design er verdensklasse. Med deres arbejde har SLA skabt en park, der opmuntrer lokalsamfundet til at engagere sig socialt i hinanden, samtidig med at folk oplever en nærhed til Abu Dhabis oprindelige lokale natur. Vi glæder os til at følge hvordan parken vil være til gavn for Abu Dhabi i de kommende mange generationer, siger Latifa Al Hallami, acting director of Urban Growth for bygherren Department of Municipalities and Transport.

SLA har rådgivet Abu Dhabis regering om, hvordan man bruger naturen og naturbaseret design til at klimasikre bystaten og samtidig skaber optimale levesteder for både dyr og mennesker siden 2019. Al Fay Park, der betyder ’Skyggens Park’ på arabisk, åbnede for offentligheden i marts 2021.

-los

Læs mere om Have

25/5 2021
MarkiserTerrassebrædderUdvendig solafskærmingTilføj dit firma her.
Send en mail.