EPS-blokke forhindrer nyt pandemi-hospital i at kollapse
Corona-pandemien har været så hård ved Spanien, at landet har brugt 100 millioner Euro på at hasteopføre et pandemi-hospital. Sundolitt har sørget for trykaflastning
De færreste kan levere 1500 m3 EPS på en uge. Men det var bestillingen til Sundolitts spanske afdeling, da Madrids nye epidemi-hospital, Isabel Zenda Pandemic Hospital, skulle bygges. Det 80.000 kvadratmeter store hospital blev bygget op i og omkring gamle retsbygninger, hvilket gav en del udfordringer.
Under de gamle bygninger var der tunneler til sikker transport af personer til og fra retssager. Nu var de blevet en sikkerhedsrisiko i stedet. For de ville ikke kunne bære vægten af jord og grus mellem de nye pavilloner og de gamle bygninger. Og det ville tage for lang tid at fjerne tunnelerne eller fylde dem op.
- Løsningen blev at indbygge EPS Letfyld-blokke over tunnelerne. Det giver en lettere opbygning og fordeler trykket, så tunnelerne ikke risikerer at give efter for vægten ovenpå, forklarer Hans Peder Knudsen, vicedirektør i Sundolitt.
Presset på tid
Spaniens sundhedssystem har været hårdt presset af Covid-19 med over 48.000 døde til dato og mange indlagte – herunder også på intensiv. Derfor ville regionen udvide kapaciteten på bare 100 dage. Behovet var EPS Letfyld-blokke med en trykstyrke på 150 kN/m2.
Da det ikke er standarden på det spanske marked, blev opgaven umulig for Sundolitts konkurrenter at løfte.
- Kravet var, at alt EPS skulle leveres i løbet af en uge. Gerne mindre. Det satte os på en prøve som aldrig før, men med Sunde Group og vores danske kolleger i baghånden fik vi hurtigt sendt den nødvendige dokumentation og leveret alt materialet, siger Hans Peder Knudsen.
Entreprisen blev løst af Sacyr Construcción, der i 2020 har løst en række projekter for at lette kampen mod Covid-19. Det nye hospital blev indviet 1. december og har 1056 sengepladser.
EPS-blokke er et 100 % genanvendeligt materiale, som består af 98 % luft indkapslet i to procent genanvendeligt polystyren. EPS vejer meget lidt, så det i fragt sparer væsentlige mængder CO2 i forhold til traditionelt byggeri.
EPS Letfyld kan lægges direkte på et plant, stabilt og bæredygtigt underlag og i store formater aflaste underlaget. Metoden er ud over ved pandemihospitalet også benyttet i forbindelse med mange byggerier og vejprojekter i Danmark og resten af Skandinavien.
-los