Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Husejere risikerer oversvømmede græsplæner og terrasser På hjemmesiden LAR i Danmark kan man finde det regneark, der i dag bruges til dimensionering af LAR-anlæg og anden nyttig information om LAR-anlæg.

Husejere risikerer oversvømmede græsplæner og terrasser

Ifølge Teknologisk Institut bruger mange husejere forældede dimensioneringer, når de anlægger faskiner og regnbede

Del artiklen på

Mange husejere bruger stadig den gamle anvisning, der er angivet i DS 440, til at dimensionere faskiner. Ifølge Teknologisk Institut er det problematisk, da dimensioneringen blot er beregnet til at kunne rumme et regnskyl, der varer 10 min, uden at der tages højde for, hvor hurtigt regnvandet kan sive væk fra faskinen gennem jorden. Det går derfor ud over husejerne selv, hvis dimensioneringen er for lille. De risikerer med andre ord, at vandet står op i græsplænen og op af sandfangsbrønden og oversvømmer terrassen flere gange om året.

Anvisningerne på dimensioneringen af faskiner i DS 440 er fra 1983 (altså 40 år gammel), og der er for længst fundet bedre metoder til dimensionering af nedsivningsanlæg for regnvand. Desuden kan man ikke dimensionere regnbede eller nedsivning i græsplæner efter denne gamle standard. Ingen kommuner vil i dag acceptere en beregning af en faskine efter DS 440, da faskinen i de fleste tilfælde vil blive for lille.

Tidligere stod der henvisninger til aktuel vejledning i bygningsreglementet, og her henviste boligministeriet til ’Rørcenteranvisning 016, Anvisning for håndtering af regnvand på egen grund, 2012’. Her begynder man at anvende LAR-regnearket fra Spildevandskomiteen, som nu er den anerkendte måde at dimensionerne faskiner på. Denne beregningsmetode tager nemlig højde for jordens hydrauliske ledningsevne samt placeringen af faskinen, som er vigtig, fordi det regner mere i Vestjylland end i København.

-dc

Læs mere om Kloak & afvanding

7/8 2023
BrønddækslerByggerådgivningDrænHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottefælderTilbageløbssikringTilbageløbsventilUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.