Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Regnvandspark vinder Årets Arne 2021Tredje Natur, der har stået i spidsen for arkitekturen i projektet, skulle ikke blot renovere byparken, men også finde plads til 23 tusind kubikmeter skybrudsvand. Foto: Fremming Rafn, Tredje Natur

Regnvandspark vinder Årets Arne 2021

Enghaveparken på Vesterbro er blevet hædret med den københavnske arkitektstands fornemmeste pris Årets Arne 2021. Værket er tegnet af et team med tegnestuen Tredje Natur i front for arkitekturen

Del artiklen på

Fredag aften blev Arkitektforeningen Københavns arkitekturpris Årets Arne uddelt ved det offentlige, digitale arrangement Kritik og Kåring. De fem nominerede værker blev vendt og drejet i en kritisk dialog imellem fagets fremmeste stemmer, men i sidste ende var det Enghaveparken, der løb af med hovedprisen.

- Enghaveparken er på mange måder velfærdssamfundet vugge anlagt i 1929 for at løfte den formørkede arbejderklasse. Den rummer blandt andet tidlige værker af Arne Jacobsen og en af Københavns første, offentlige legepladser, sagde partner Flemming Rafn i Tredje Natur om projektet, som han så som en kompleks udfordring, da Tredje Natur i 2014 vandt konkurrencen om at transformere haven til en folkepark.

- Opgaven lød på at forny en folkepark, der dengang havde en million årlige besøgende, og som samme år var udpeget som et ud af fem landskabsarkitektoniske hovedværker, som skulle fredes. Og så skulle vi i øvrigt lige finde plads til de her 23 tusind kubikmeter skybrudsvand, tilføjer han.

Læs mere under billedet...
Årets Arne gives til opførte værker, der har løftet arkitekturen i hovedstadsområdet. I år vandt den klassiske og innovative regnvandspark i Enghaveparken på Vesterbro. Foto: Astrid Maria Busse Rasmussen

Klassiske, arkitektoniske gevinster
Det var dog en udfordring, som viste sig at generere både klassiske, arkitektoniske gevinster og teknologisk innovative løsninger, mener Morten Birk Jørgensen, som var vært ved kåring af Årets Arne.

- Tredje Natur har fået et uhørt komplekst arbejde til at fremstå som et ’hvor svært kan det være-projekt’. Enghaveparken fremstår med en lethed, som integrerer et teknologisk komplekst program med den kulturhistorie, som parken er bærer af.

Om de arkitektoniske løsninger siger Flemming Rafn fra Tredje natur:

- I Enghaveparken har vi søgt at skabe en integreret løsning, hvor den arkitektoniske arv videreføres i den tekniske løsning. Derfor er netop den arkitektfaglige anerkendelse, der følger med prisen, vigtig for os og ikke mindst for bygherren og for byen.

Uderum vinder for andet år i træk
Det var en jury bestående af medlemmer fra lokalledelsen i Arkitektforeningen København, der udpegede vinderprojektet efter en faglig debat om de fem nominerede værker. Hele arrangementet Kåring og Kritik, hvor Årets Arne blev afgjort, ligger tilgængeligt online og kan ses her.

Det er andet år i træk, at et klimaorienteret uderum vinder Årets Arne. I 2020 var det nemlig Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen, der blev tildelt Årets Arne.

Ud over hovedprisen uddelte Arkitektforeningen København også initiativprisen Lille Arne til det dedikerede medie for byudvikling Byrummonitor. Det blev fra juryens side særligt anerkendt, at Byrummonitor har formået at skabe en vigtig, digital platform i en tid, hvor faget, som det resterende samfund, har været tynget af isolation.

Om Enghaveparken
Bygherre: Københavns Kommune og Hofor
Arkitekt: Tredje Natur
Ingeniør: Cowi
Konsulenter: Platant
Entreprenør: Hoffman

-los

Læs mere om Kloak & afvanding

2/2 2021
BrønddækslerByggerådgivningDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.