
Virksomhedsejer: asbestkurser er spild af tid og penge
At bruge 4 dage på asbestkurser er spild af tid – og de er alt for lette at gennemføre, lyder kritikken fra en arbejdsgiver på Fyn
Af Kim Sejr, journalist
Langt hen ad vejen spild af tid. Sådan lyder kritikken af det asbestkursus, som Lasse Boisen for nyligt deltog i.
Han er ejer af tagvirksomheden LB Tag i Odense – og samtidig bestyrelsesformand hos Håndværker- og Industriforeningen i Odense samt bestyrelsesmedlem i DI Fyn.
-Jeg har lige gennemført et 4-dages asbestkursus ved AMU Fyn og bestod prøven med nul fejl. Det er alt for nemt at gennemføre et så vigtigt kursus. Ved den afsluttende prøve måtte man have op til 8 fejl ud af 20 svarmuligheder.
Det sætter jo spørgsmålstegn ved den viden, vi reelt får, og hvor godt vi forbereder vores medarbejdere til at håndtere asbest på en sikker og effektiv måde, siger Lasse Boisen, der deltog i kurset for ansatte i virksomhederne, da han selv er udførende også.
Ifølge Lasse Boisen kunne kurset med lethed kortes ned til det halve, altså to dage.
-Kurset kunne have været meget kortere. To dage ville have været mere relevant. Der blev brugt alt for meget tid på ligegyldige snak og introduktioner.
I stedet for at lade folk komme til sagen, skulle vi høre på mange fortællinger om tidligere kursister, som ikke tilføjede noget værdifuldt. Som arbejdsgiver er det frustrerende, at vi skal sende vores folk på et kursus, hvor man først går ind i det faglige vigtige indhold den tredje dag, siger Lasse Boisen og fortsætter:
-Jeg foreslår, at man optimerer timerne, så de virkelig giver en mere faglig viden og værdi Vi skal ikke bruge tid på ineffektive undervisningsmetoder, når faktum er, at asbest stadig dræber omkring 250 danskere om året.
Det burde skabe en større opmærksomhed omkring en betydningsfuld uddannelse. Vi skal sikre, at vores træning er af høj faglig standard og målrettet mod at beskytte liv og sundhed, lyder det fra Lasse Boisen.
-Undervisningsministeriet må tage ansvar for at forbedre fagligheden i dette kursus, så vi kan give vores medarbejdere den nødvendige faglige viden og færdigheder til sikkert at håndtere asbest. Det er ikke bare en formalitet – det er en nødvendighed, fremhæver Lasse Boisen
Ingen indflydelse på varighed
-Fire dage kan virkke som lang tid, men det er så vigtigt et emne, at alle skal med. Så når vi underviser i asbest, sørger vi for, at alle har forstået det hele. Nogle er hurtigere end andre, og vi prøver at tilgodese alle, men vigtigst er dog, at vi får alle med, lyder kommentaren fra AMY Fyn ved chefsekretær og marketingkoordinator Tove Kortegaard. Hun fortsætter:
-Som Lasse Boisen påpeger, så er dræber asbest stadig omkring 250 danskere årligt. Derfor er der strammet op på reglerne for kurser, så alle nu skal forbi et AMU kursus.
Der er en lang historie bag asbestkurser og regler på området. De nuværende kurser er udarbejdet i samarbejde mellem branchen selv, Arbejdstilsynet og Undervisningsministeriet.
AMU-Fyn skal overholde en række krav til indhold i undervisningen og til selve prøven. Vi arbejder løbende med at forbedre vores undervisning inden for de rammer vi kan. Derfor er der også evaluering efter hvert kursus, siger Tove Kortegaard og tilføjer:
-Vi ser det som vores vigtigste opgave at uddanne folk, så de kan udføre deres arbejde sikkert og forsvarligt. Så hvis prøven virker meget nem, så kan det også være et tegn på, at undervisningen faktisk er god.
I hvert fald må den siges at leve fuldt op til de krav, der stilles fra arbejdstilsynet og Undervisningsministeriet.
Vi er altid lydhør over for kritik og input til at forbedre vores undervisning. Vi vil altid gerne være endnu bedre til vores arbejde. I forhold til varighed og prøver har vi dog som skole ikke meget at skulle have sagt i dette tilfælde.
kis@odsgard.dk