Aktuelle nyheder - Byggeri

Byggebranchen under ombygningOrkesterleder Uffe Savary inspirerer byggeriets parter til at spille hinanden bedre

Byggebranchen under ombygning

Byggeriets aktører øver på at spille bedre sammen

Del artiklen på

150 førende profiler fra bygherreorganisationer, rådgivere og entreprenører diskuterede byggeriets udvikling inviteret af Byens Netværk. Dagen startede med musik i Pladeværkstedet, hvor sammenspil af symfoniorkesteret, Copenhagen Phil, kunne inspirere byggeriets parter til at slå kammertonen an og finde nye takter for et bedre samarbejde.

Totaløkonomiske beregninger i budgetlægning, værdibaseret planlægning og fælles ansvar for projekterne var fokus for dagens debatter.

- Byggeriet arbejder ud fra forældede forretningsmodeller, der ikke tjener bygherrens interesser, fordi de er baseret på skarpt definerede og snævre roller, hvor hver enkelt deltager i et byggeri fejlagtigt tror, at de tager risiko på egen hånd. Det sker selv om moderne byggeri er kendetegnet ved et betydeligt overlap i rollefordelingen, så vi reelt tager risiko for hinanden.

- Den fælles risiko er et vilkår, som byggebranchen bliver nødt til at acceptere i erkendelse af, at succes på totaløkonomien skaber succes for alle involverede, sagde Anders Vestergaard Buch, partner i Molt Wengel Advokater, da han åbnede den afsluttende paneldiskussion om byggeriets udvikling i en brydningstid med skærpet global konkurrence, digitalisering og grønne dagsordener.

- De eksisterende modeller tvinger os ind i en forældet silotænkning. Vi må rive skellene mellem de forskellige roller og funktioner ned, fortsatte arkitekt og direktør Anders Lendager fra Lenager Group som derefter sendte stafetten videre til direktør Lene Espersen fra Danske Arkitektvirksomheder. Hun påpeger at aben i dag flytter fra skulder til skulder, inden risiko og regninger ender hos bygherren. Der er derfor ingen vej frem uden en accept af det totaløkonomiske perspektiv.

- Gennem et bredere samarbejde helt fra designprocessen må vi erstatte den kortsigtede planlægning og det skarpe fokus på budgetter og omkostninger med værdibaseret planlægning, der fokuserer på de værdier, vi ønsker at skabe sammen med bygherren.

- Kun på den måde kan vi sikre, at bæredygtig udvikling og vækst kan gå hånd i hånd, konstaterede Lene Espersen. Hun viste eksempler på byggerier, der skaber langt større værdier for samfundet end bygningerne koster. Moesgaard Museum, VUC i Haderslev, Jaegers Let Hal og FN-Byen er vellykkede, værdibaserede og bæredygtige byggerier skabt gennem tidlig involvering og transparens i et samarbejde med totaløkonomisk fokus.

Opgør med mistillidskultur
- Det handler om fra starten at skabe ejerskab til en fælles målsætning, hvor alle aktører med afsæt i den valgte økonomiske struktur har mod til at tage ansvar for, at sætte bygherres ønsker i fokus og erkende, at hvert enkelt led i forhold til helheden er både konjunktur-dannende og konjunktur-udviklende, nævnte udviklingsdirektør Anette Krarup fra NPV.

- Tillid er et nøgleord. Vi må droppe mistillidskultur og modsætninger til fordel for tillidsfuldt samarbejde, hvor hver enkelt deltager fra starten anerkender medspillernes forretningsmodeller og håndterer egne risici i forhold til helheden, sagde byggechef i Københavns Kommune, Rasmus Brandt Lassen.

Martin Lund Knudsen, Vice President i NCC, sluttede debatten af med at minde om, at fejl i byggeriet ender med at få konsekvenser for alle involverede parter.

- Det handler om samspil, for når noget går galt i et byggeri, rammer det alle deltagere i byggeriet og resulterer i tab på både tid, kvalitet og økonomi.

- eca

Læs mere om Byggeri

24/11 2017
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.