
Danske myndigheder er helt til grin
Udenlandske virksomheder får kun én bøde, når de undlader at registrere sig i RUT. Derefter kan de blot arbejde videre uden yderligere sanktioner, selv om de fortsat ikke registrerer sig
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Det burde være utænkeligt i et retssamfund, men ikke desto mindre gør udenlandske virksomheder totalt grin med de danske myndigheder, når de ikke er registreret i RUT-registret.
Det er baggrunden for, at en repræsentation fra Byggefagenes Samvirke med formand John Ekebjærg-Jakobsen i spidsen onsdag var i foretræde i Folketingets Beskæftigelsesudvalg for at fortælle om deres oplevelser på byggepladserne, og hvordan Arbejdstilsynet passivt ser til, når udenlandske virksomheder igen og igen undlader at tilmelde sig RUT:
- Det har vist sig, at de i første omgang får en bøde af Arbejdstilsynet for ikke at registrere sig i RUT, men undlader de fortsat at registrere sig eller at betale bøden, kan de gøre det uden risiko. Arbejdstilsynets besked til os, når vi anmelder virksomheder igen og igen, er, at ”de har fået én bøde for at overtræde loven”, og så sker der ikke mere, siger John Ekebjærg-Jakobsen til BygTek.
Uholdbart
Han peger på, at en sådan retstilstand er uholdbar og fortæller, at Byggefagenes Samvirke har været på en byggeplads 13-14 gange og har meldt det hver gang uden yderligere sanktioner mod den pågældende virksomhed:
- Men Arbejdstilsynets besked er, at de ikke kan gøre mere. Det betyder, at vi ikke ved, hvor mange medarbejdere, det pågældende firma har på byggepladsen, og vi ved i virkeligheden ikke, hvad virksomheden laver rundt om på byggepladserne, siger formanden videre.
Hamrende lige glade
Det er et velkendt problem, at udenlandske virksomheder fra eksempelvis Polen ikke betaler hverken bøder, afgifter eller anden skyld til de danske myndigheder, og de polske myndigheder er hamrende lige glade og optræder som de berømte tre aber – ikke se, ikke høre ikke tale:
- Når vi anmelder lovovertrædelser, bør der være konsekvenser. Nogen skal sørge for at inddrive bøderne, og nogen skal sørge for, at der kommer orden i tingene. Vil de udenlandske virksomheder ikke respektere det, bør de ikke være på danske byggepladser, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
Gavn af RUT
Han erkender samtidig, at man reelt ikke ved, om der er tale om et stort problem, men at Byggefagenes Samvirke har stor gavn af RUT, når de kommer ud på byggepladserne:
- Så ved vi, hvem der er, og hvad de må udføre af arbejde. Men er de ikke tilmeldt RUT-registret, foregår der noget under radaren, som vi ikke ved noget om. Både vi, Arbejdstilsynet eller SKAT skal finde de pågældende virksomheder ved et tilfælde. Derfor vil vi arbejde på at få ændret loven, og det var politikerne i Beskæftigelsesudvalget enige i...
Så må de ud!
Byggefagenes Samvirke ønsker, at der skal falde en bøde, når der sker en undladelse af anmeldelse til RUT-registret, og vil man ikke det, må man ud af byggepladsen:
- Der er mange byggepladser, hvor der er styr på tingene, og hvor vi sørger for, at medarbejderne får en ordentlig løn, Arbejdstilsynet sørger for, at Arbejdsmiljøloven overholdes, og SKAT sørger for, at der betales skat. Men hvis de gemmer sig og ikke vil registreres, er der en risiko for, at der kan komme wild-west tilstande, slutter formanden for Byggefagenes Samvirke John Ekebjærg-Jakobsen.