- Der skal fandeme bestilles noget
- Hvis man vil os og håndværket, vil vi gå rigtig langt for at hjælpe med alt, men vi er også benhårde – der skal fandeme produceres, ellers kommer der ingen penge i kassen.

- Der skal fandeme bestilles noget

Byggefirmaet Logik & Co. høster priser og hæder. De hjælper dem, der står bagerst i køen og de har ligeløn og delebiler. Men er der penge i det? - og giver det flere opgaver?

- Der er plads til flere, bare kom frem, lød det muntert fra direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen, da han d. 29. oktober stod på scenen under Building Green for at overrække prisen ’Det Bæredygtige Element’. Og den slags skal man ikke sige to gange til årets vinder, byggefirmaet Logik & Co, hvor svende og lærlinge i sorte arbejdsbukser med pletter og tommestok myldrede op på scenen, mens Forum piftede, hujede og klappede. For selvfølgelig skulle alle hyldes, selv den mindste i armen på farmand med sutten sikkert placeret i munden.

- Det var vigtigt, at de fik mulighed for at komme op. Alle mennesker kan godt lide at blive rost for det, de gør, og opleve, at der er en mening med det hele – og sådan en pris er den luft ens vinger flyver på. For der er nok af de andre dage, hvor man står op klokken seks. Det er mørkt, og det regner, og det gør ondt i kroppen. Dage med endeløse rækker af skruer og gips, hvor man tænker ’hold kæft, de er surt, jeg gider snart ikke mere’, siger daglig leder Balder Johansen, der fortæller, at de bagefter gik i samlet flok hjem til Blågårds Plads for at vise prisen frem i kvarteret.

Dem ingen ville lege med
Men nu er det blevet hverdag igen. Det er torsdag, regnen siler trøstesløst ned, og en tredjedel af firmaet er sendt hjem, fordi der ikke er arbejde nok lige for tiden. Men den slags kender alle til i byggebranchen, så der er ingen panik på Balders kontor. Det er sådan set også gået mere end godt for Logikkerne, som de ynder at kalde sig, siden de startede op d. 1. januar 2002. Fra to mand er de i dag cirka 50, heraf 10 lærlinge og et par fleksjobbere, og sidste år omsatte de for 52 millioner kroner. De er også flere gange blev hædret for deres sociale indsats. I 2010 fik de erhvervslivets ridderkors ’Netværksprisen’ overrakt af Prins Joachim, og sidste år løb de med Dansk Handicapforbunds Arbejdsmarkedspris 2014.

- Det var aldrig drømmen, at vi ville være mere end 10-20 stykker, og det der med lærlinge var ikke noget, der fyldte. Men pludselig så vi os omkring. Der var en masse unge 16-17-årige med indvandrebaggrund, der bare hang ud i kvarteret, for der var ingen, der ville have dem. Så tog vi nogle af dem ind. Samtidig var der en masse piger, som ikke kunne få læreplads, så tog vi også nogle af dem, og når sådan noget rygtes, så begynder telefonen at ringe.



- Der var en gang en professor på RUC, der sagde, at vi i virkeligheden bare var en flok mennesker, der ikke klarede os særlig godt hver især. Men fordi vi slog os sammen, så går det jo egentlig meget godt, og det er nok meget præcist ramt.

Benhårde bløddyr
Balder Johansen fortæller med et grin, at de udefra set nok er en lidt broget skare. Der er en, der har været hjemløs nogle år, og der er en syrisk flygtning, der snakker bedre dansk end grønlænderen, der også er ansat. Så er der dem, der en gang har kigget lidt for dybt i flasken, eller været på den forkerte side af loven.

- Der var en gang en professor på RUC, der sagde, at vi i virkeligheden bare var en flok mennesker, der ikke klarede os særlig godt hver især. Men fordi vi slog os sammen, så går det jo egentlig meget godt, og det er nok meget præcist ramt.

Men tolerancen har også en grænse. Man skal ikke tro, at Logik & Co. bare er et værested for dem, der ikke ved, hvad de skal stille op med deres liv.

- Hvis man vil os og håndværket, vil vi gå rigtig langt for at hjælpe med sprogproblemer eller andre ting, men vi er også benhårde. Du skal ikke melde dig syg, fordi det løber lidt fra næsen og ’Nej, du har ikke ret til 15 % fravær – tror du, det her er gymnasiet?’. Og ’Hallo! Du kommer ikke klokken syv og starter med at drikke kaffe’. Der går man ud og laver noget, der skal fandeme produceres. Så vi er nok temmelig firkantede, men det opleves som rimeligt og fair.

- Faktisk har du ind imellem større problemer med dem, der har været ti år i andre byggefirmaer end dem, vi har givet en chance. Nogle af de her drenge sidder her trofast hver morgen kvart over seks, selv om der endnu ikke er noget at lave. De synes bare, det er hyggeligt at drikke kaffe sammen med mig.

Holder moralen oppe på hinanden
En gang imellem må han dog slå hårdt i bordet, for de er i konkurrence med akkordsjak over hele byen, så det er ikke nok at synes, at man har gjort det meget godt – der skal også være penge i det. Men de har i fællesskab fået opbygget en ære og moral i, at arbejdet skal passes, og omsorgen for andre og nærværet giver en helt særlig holdånd og kultur.

- Vi kan gøre en forskel, fordi vi er meget forskellige, og når du selv har været på bunden, så bliver du også bedre til at løfte andre, når du selv er oven på, siger han og giver et eksempel på en af de unge, som en dag kom og synes, at det var skidesejt at lave noget kriminelt.

- Han tror jo, at der følger et spændende liv med. Men når der så sidder en 40-årig, som han har respekt for, og som har været ud og ind af spjældet og fortæller, hvordan det i virkeligheden er – at der overhovedet ikke er noget fedt i det – så sker der noget.


- Gevinsten ved vores måde at arbejde på ligger i, at det hele hænger sammen. For når du behandler dine kolleger godt og viser omsorg for dine omgivelser, så udviser du også omsorg overfor kvaliteten i dit arbejde - Og det smitter også af på din måde at være på overfor kunderne.

Ligeløn og delebiler
I det fondsejede Logik & Co kan det stærke fællesskab også ses på lønsedlen. Her bliver der ikke gjort forskel. Bortset fra lærlinge har alle ligeløn, uanset om de er direktør, bogholder, arbejdsmand eller svend. Desuden træffes alle store beslutninger i fællesskab på et møde en gang om måneden.

- Nogle driller os med, at det er et levn fra hippietiden, men jeg opfatter det mere som en moderne dynamisk ledelse, hvor ansvaret er lagt ud. De har både medbestemmelse over hvilke opgaver, de skal lave i deres hverdag, men er også meget klogere på, hvad det vil sige at drifte en byggevirksomhed. De ser med egne øjne, at hvis de ikke præsterer og laver overskud, så bliver vi straffet benhårdt ved, at der ikke er nogen penge i kassen, siger Balder Johansen og fortæller, at det også var medarbejderne selv, der under krisen besluttede at gå 20 kroner ned i løn i timen.

- Det skete uden brok, fordi vi alle havde samme løn. Det var aldrig gået så let, hvis der havde været en direktør, der sad og skummede fløden.

I dag er timelønnen på 165 kroner. Desuden har medarbejderne et sommerhus, de kan bruge oppe på nordkysten, samt to delebiler. En varevogn og en almindelig personbil, man booker på en tavle og fører kørebog over.

- For os gælder det ikke om at eje, men at have adgang til tingene, når behovet opstår. Det er meget smartere. For ejer du en bil herinde i byen, er den et problem, hver gang du ikke skal bruge den, for så skal den parkeres. Og har du et sommerhus alene, skal det både betales og passes alle de uger, det ikke er i brug.

Pris og høj faglighed
Men uanset om man får priser og er nok så social i sin virksomhed og bæredygtig i sine løsninger, så er de, som Balder Johansen siger, ligesom alle andre stadig nødt til at knokle deres røv i laser klokken seks om morgenen og nogle gange tage weekenderne med for at få tingene til at hænge sammen.

- Der er jo ingen, der kommer hen og siger: I er gode overfor dyr og børn og har mange lærlinge, så bom vi køber hos jer. Du kan heller ikke komme med dine grædende børn og sige, at de mangler deres arme, og Alf sidder i rullestol, så du må leve med, at det blev lidt skævt og ikke det, du har bestilt. Sådan fungerer det ikke, siger han og fortæller, at kunderne går efter hele pakken:
Dem, der har den billigste pris, er gode til deres håndværk og har en god kundeservice. Og selv om at det offentlige nogle gang gange beslutter sig for at købe hos virksomheder, der gør en positiv forskel i samfundet, så er det stadig billigste pris, som Logik & Co. skal konkurrere på.

- Så gevinsten ved vores måde at arbejde på ligger i, at det hele hænger sammen. For når du behandler dine kolleger godt og viser omsorg for dine omgivelser, så udviser du også omsorg overfor kvaliteten i dit arbejde. Samtidig smitter det også af på væremåden overfor kunderne, hvor kundetilfredsheden ligger helt i top hver gang, vi bliver undersøgt. Og når kunderne kan lide os, giver det også flere opgaver, for snakken går jo fra mund til mund.

Tekst og foto: - jhn

Dansk Byggeri er imponeret
- I er jo medlem af Dansk Byggeri, så vi har holdt øje med jer. For I er en spændende virksomhed, der går anderledes til opgaverne. Men især det sociale engagement og den sociale bevidsthed, I har, er jeg meget imponeret over. I en tid, hvor der tales meget om flygtninge, der skal integreres på arbejdsmarkedet, er der ingen tvivl om, at jeres måde at ansætte på vil kunne inspirere mange virksomheder.
Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri og formand for netværket InnoByg ved prisuddelingen på Building Green.

18/12 2015