LCA
LCA
scroll
Fra energiforvirring til energirenovering

Fra energiforvirring til energirenovering

70 procent af de danske husejere har ikke foretaget energiforbedringer af deres bolig det seneste år. For knap halvdelen skyldes det manglende økonomi

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Energivejledning kan fylde ordrebogen hos den lokale håndværker. Energistyrelsen har atter åbnet for ansøgninger til to af populære puljer, som i de seneste tre år har givet tilskud til, at flere end 20.000 danskere har kunnet optimere boligen.


Mange danskere drømmer om at forbedre boligen til gavn for både pengepungen, den grønne omstilling og forsyningssikkerheden - nye vinduer, bedre isolering af ydervægge, ny varmekilde eller opdateret energimærke.  

Har ikke råd
Men ifølge de nyeste tal fra Energistyrelsens Energibarometer har syv ud af ti husejere ikke foretaget nogen form for energiforbedring inden for det seneste år, og hele 42 procent af dem, svarer, at det skyldes, at de ikke har råd og/eller, at det er for dyrt.

En anden stopklods for at anskaffe sig nye trelagsruder i vinduesrammen eller elektrisk varmepumpe, hvor gasfyret stod, er manglende viden.

I undersøgelsen svarer 13 procent, at de mangler viden om, hvordan de kan energiforbedre boligen.

To puljer gør energirenovering mulig
På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk kan man læse om, hvad energirenovering, er og hvilke renoveringstiltag der har størst potentiale for den enkelte.

Det er også der, man kan læse om, hvordan puljerne søges.

- Der er store besparelser for danskerne at hente i de to puljer – både på den korte bane, i form af den håndsrækning et tilskud er, og på den lange bane i form af lavere udgifter til energiregningen år efter år. Og særligt sidstnævnte er jo noget, der betyder rigtig meget for de fleste danskeres dagligdagsøkonomi, siger Lone Brose, der er chef for puljeadministration i Energistyrelsen. 

To puljer
Den ene pulje, der refereres til, er Energirenoveringspuljen, som har til formål at hjælpe danskere, der bor i huse med energimærke E, F eller G, med tilskud til energibesparende forbedringer på deres hus.

Den anden er Varmepumpepuljen, som er målrettet de boligejere, der ikke kan få fjernvarme, og som ønsker at udskifte deres primære varmekilde, typisk gas- eller oliefyr, med en elektrisk varmepumpe.

Deadline for ansøgning 30. november
Puljerne er åbne for ansøgninger og lukker først, når alle puljemidlerne er afsat eller senest den 30. november 2024.

Læs mere på:

www.SparEnergi.dk/Varmepumpepuljen   ?

www.SparEnergi.dk/Energirenoveringspuljen

23/6 2024