Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Greve Kommune tabte byggesag om 4,5 millioner kronerLangagergaard Plejecenter i Karlslunde er blevet op mod 100 millioner kroner dyrere end oprindeligt budgetteret

Greve Kommune tabte byggesag om 4,5 millioner kroner

Installatøren A/S har nu Byrettens ord for, at Greve Kommune ikke optrådte efter reglerne i byggesag fra 2012

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Politikerne i Greve Kommune har fået en rigtig dårlig sag på halsen ved indledningen af den kommunale valgkamp, efter at Installatøren A/S har vundet en sag ved Byretten, hvorefter Greve Kommune skal af med næsten fem millioner kroner til el-virksomheden.

Sagen handler om Langagergård Plejecenter, der er den største byggeskandale i Greve Kommunes historie. Byggeriet var oprindelig sat til at skulle koste 135 millioner kroner.

Den endelige regning lød dog på 245 millioner kroner, hvilket ifølge en tidligere borgmester René Milo var udtryk for ”kreativ regnskabsføring”. Han mener, at det reelle beløb er langt større.

Betalte uden konrol
Der blev blandt andet uden at kontrollere, at det beskrevne arbejde var udført, udbetalt et stort tocifret millionbeløb til en entreprenør, der gik konkurs.

Da entreprenøren gik konkurs lå byggeriet stille i adskillige måneder uden inddækning af det allerede opførte.

Og som et kuriosum kan nævnes, at den primært østeuropæiske arbejdskraft ikke havde overholdt de angivne mål for eksempelvis vinduer, og dertil kom en lang række andre mangler, som siden hen, da byggeriet endelig kom i gang, skulle udbedres.

Håndslag
Da byggeriet i 2012 skulle i gang igen, gav Greve Kommunes byggeledelse ifølge domsudskriftet ”håndslag” på, at Installatøren A/S kunne fortsætte, hvor de slap inden konkursen og til samme pris.

Imidlertid blev Installatøren A/S smidt af pladsen, fordi kommunen efter eget udsagn havde fået bedre og cirka to millioner kroner billigere tilbud.

Installatøren A/S opfordrede Greve Kommune til, at der blev foretaget en stadeopgørelse via Voldgiftsnævnet for bygge-og anlægsvirksomhed, idet man ikke kunne acceptere en stadeopgørelse, som kommunen selv stod for.

Intet forlig
Forligsdrøftelser mellem parterne førte ikke til en mindelig løsning, og Installatøren A/S anlagde herefter sag ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed med påstand om betaling af det i marts 2012 udførte arbejde samt erstatning for uberettiget ophævelse af entreprisen.

Greve Kommune nedlagde påstand om afvisning – blandt andet under henvisning til, at kommunen hverken formelt eller ved at lade Installatøren A/S udføre arbejde og afregne på grundlag af tilbuddet i 2 ½ måned reelt havde accepteret tilbuddet.

Greve vandt i voldgift
Greve Kommune fik medhold ved Voldgiftsnævnet i, at der ikke var indgået en entrepriseaftale mellem parterne, og det fik så Installatøren A/S til at gå til Byretten med sagen.

Og nu er dommen faldet med det resultat, at Greve Kommune skal betale over 4,5 millioner kroner plus 250.000 kroner i sagsomkostninger – en samlet regning til skatteborgerne i Greve Kommune på små fem millioner kroner.

Ingen habilitetsproblemer
Med i belysningen af sagen har været, at den tidligere borgmester Hans Barlach, der sammen med den daværende kommunaldirektør traf beslutningen om at sætte Installatøren A/S på porten, syv år tidligere havde været ledende medarbejder i Fugmann A/S, der overtog entreprisen.

Hans Barlach afviser dog over for BygTek totalt, at der skulle være habilitetsproblemer, idet beslutningen om at udskifte Installatøren A/S blev truffet i samarbejde med kommunaldirektøren, og at man havde fået grønt lys fra kommunens jurister. Der foreligger da heller ikke noget i sagen, der antyder, at den tidligere borgmster har optrådt forkert i forhold til hans tidligere ansættelsesforhold

Kedelig sag
Den nuværende borgmester, Pernille Beckmann, oplyser over for BygTek, at kommunens Økonomiudvalg fredag skal tage stilling til, om man vil anke sagen til Landsretten, men hun siger videre:

- Det er en kedelig sag, fordi den tidligere borgmester enevældigt besluttede at sende Installatøren A/S væk fra byggepladsen. Det kan nu koste kommunen mange penge, siger hun.

Læs mere om Byggeri

12/10 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder