Isover
isover
scroll
Hav og hede i symbiose
Saunaen er tegnet af H+Arkitekter og bygget af Logik & Co. Man skal være medlem af badeforeningen for at bruge saunaen. (Foto: Brian Berg)

Hav og hede i symbiose

Den nye sauna til vinterbadeforeningen Det Kolde Gys på Badeanstalten Helgoland, Amager, er netop åbnet. Saunaen er tegnet af H+Arkitekter og bygget af Logik & Co. Ingeniør er AB Clausen

På Helgoland ved Øresund står nu en ny sauna, som de vinterbadende kan lune sig i efter en tur i det salte vand. Saunaen har plads til 50 badegæster og er bygget med respekt for de omkringliggende bygninger i 100 % miljørigtige materialer.

Træhuset er malet med linolie i badeklubbens gennemgående turkise farve og falder naturligt ind i omgivelserne. Facaden mod syd åbner huset op og giver en fornemmelse af direkte kontakt med havet og naturen omkring.

Saunaens indre består af en gennemgående træbænk, der bugter og bølger sig igennem rummet, kravler op ad bagvæggen og ender i et rundet, nedhængt loft. Fra bænken er der fuldt udsyn over Øresund.


Træhuset er malet med linolie i badeklubbens gennemgående turkise farve og falder naturligt ind i omgivelserne. Saunaen er udformet med niveaufri adgangsforhold. (Foto: Brian Berg)

Fællesskab og fordybelse
Bænken er udført med slanke askelister, der er dampbøjet og monteret efter et grundigt vandbad. Bænkens sæder bølger frem og tilbage gennem rummet, og formen, der svinger med radier på mellem 2 og 9 meter, giver badegæsterne mulighed for både at synke ind i eget selskab og samles i små fællesskaber.

Arkitekt og partner i H+Arkitekter Ann-Helene Kappel Nilsson forklarer, at det har været vigtigt for arkitekterne at skabe en sauna, hvor kroppen føler sig tilpas, og hvor der er plads til både fællesskab og fordybelse.

- Den mulighed giver den bølgende form i modsætning til en traditionel lige saunabænk. Inspirationen har vi fundet i havet, som vi har trukket helt ind i bygningen som den bølgende form, der smyger sig om kroppen og rummet. Samtidig har vi åbnet facaden mod syd, så man har en fornemmelse af direkte kontakt med Øresund, siger Ann-Helene Kappel Nilsson

Konstruktion som bådebyggeri
Rummet er konstrueret som oldgammelt bådebyggeri med buede træspanter uden synlige samlinger, skruer og teknik. Ventilation og belysningsarmaturer er skjult bag ved bænken og loftet, og formand i Det Kolde Gys Kirsten Monrad Jensen betoner, at saunaen er fantastisk at sidde i.

- Varmen er helt rigtig og følelsen af at sidde så tæt ved vandet er vidunderlig. For os har det været afgørende at få en sauna, der er smuk både i sin helhed og i detaljen. Samtidig har vi lagt vægt på, at den skulle være bæredygtig og bygges i nordiske materialer. Det er præcis, hvad vi har fået med den nye fællessauna, siger hun.

Saunaen er bygget efter det finske saunaprincip, hvor varmen ovenfra mødes med luften fra ovnene og ventileres rundt i rummet. På den måde kan varmen smyge sig rundt i hele rummet og sikre en lige varmefordeling overalt. Saunaen er energioptimeret med effektiv isolering og genanvendelse af varmen, så energiforbruget reduceres mest muligt.

- Vi vinterbadere kan ikke leve uden lyset, luften, vinden og havet. Det har vi en særlig forpligtelse til at passe på, og derfor har det været helt afgørende for os at få energioptimeret saunaen, fortæller Kirsten Monrad Jensen.

-cmn


Fællessaunaen er 55 m2 og har plads til 50 badegæster. Huset er bygget med respekt for de omkringliggende bygninger i 100 % miljørigtige materialer. (Foto: Brian Berg)

17/11 2015