Kabell: Vi lader Carlsberg bygge i blinde
- Med tillægget lader vi Carlsberg bygge i blinde, og med det første højhus in mente, som absolut ikke imponerer eller gør noget godt for byen, så er det en rigtig dårlig idé, siger Morten Kabell.

Kabell: Vi lader Carlsberg bygge i blinde

Endnu et lokalplanstillæg er blevet vedtaget for Carlsberg Byen, hvor bygherre får mulighed for at bygge 80 meter højt, mens flere andre bygninger også for lov at blive mere massive. Borgmester stemte imod og er stærkt kritisk

Når København skal udvikles, sker det på baggrund af en lokalplan, som i detaljer sætter rammerne for, hvad der kan ske inden for et givent areal. Det har også gjort sig gældende for den store udvikling af Carlsberg Byen, som er godt i gang i disse år.

Men med det seneste tillæg mister kommunen muligheden for at stille vigtige krav til byggeriet, og det kan let blive et dårligt udgangspunkt for København, mener teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL):

- Det seneste tillæg giver ret til at bygge over 350.000 kvadratmeter, uden at vi ved ret meget om byggeriet. Bestemmelserne er simpelthen for løse, og det bliver særligt problematisk, når vi kigger på de otte højhuse, som bliver synlige fra store dele byen. Med tillægget lader vi simpelthen Carlsberg bygge i blinde, og med kvaliteten af det første højhus in mente, som absolut ikke imponerer eller gør noget godt for byen, så virker det som en rigtig dårlig idé, siger Morten Kabell.

Bohrs Tårn dødsyg brun kæmpeklods
Seneste tilføjelse, som et flertal besluttede mod borgmesterens og Enhedslistens ønske, giver nu Carlsberg Byens udviklere mulighed for at gøre flere af de store bygninger flere meter bredere end først planlagt, mens et af Carlsberg Byens højhuse kan forhøjes fra 50 til 80 meter. Noget de lokale absolut er modstandere af, og det forstår Morten Kabell godt:

- Højhusene er i forvejen ikke populære, og det voldsomt dominerende Bohrs Tårn har absolut ikke givet noget positivt til Københavns skyline, tværtimod. En brun kæmpeklods i Københavns bybillede. Æstetikken er ikke-eksisterende, og det er kort sagt dødssygt. Projektet understreger med al tydelighed, at vi har behov for en arkitekturpolitik i København, som sætter fokus på, hvad højhuse kan give byen, og hvordan de udtrykker sig i skylinen fremtiden, siger Morten Kabell.

Fokus er kun på penge
En anden konsekvens af lokalplantillægget bliver, at stueetagen flere steder bliver til boliger i stedet for erhverv, og det er den forkerte vej at gå, mener Morten Kabell:

- Når vi lader boliger fortrænge erhverv, lægger vi samtidig op til at skabe en soveby, hvor livet forsvinder fra gaderne. Hvis Carlsberg havde haft mod og visioner, havde man insisteret på erhverv i stueetagerne. Så kunne man installere blomsterbutikker, gallerier og meget andet her, som kunne gøre bydelen interessant for både naboer og udefrakommende. I stedet dræber man bylivet fra start og fokuserer kun på penge, lyder det fra borgmesteren.

-Jhn


9/1 2017