Studerende designer nytænkende ungdomsbolig
Projektet ”En generisk boligcelle” vinder konkurrencen arrangeret af Kunstakademiets Arkitektskole og Københavns Tømrerlaug i anledningen af laugets 500 års jubilæum 5. december i 2015
Når Københavns Tømrerlaug i slutningen af 2015 markerer lavets 500 års jubilæum, skal det naturligvis fejres behørigt.
Og på fagligt plan markeres jubilæet fra 30. november til 4. december, hvor vinderprojektet fra en jubilæumskonkurrence bygges på Rådhuspladsen i København af Tømrerlaugets medlemmer og tømrerlærlinge fra Københavns Tekniske Skole.
Det drejer sig om projektet ”En generisk boligcelle”, som den faglige dommerkomite bag konkurrencen har udvalgt, fordi oplægget er et nytænkende bud på en ungdomsbolig på ca. 20 kvadratmeter.
- Det gælder både boligens form, lysindfald og valg af materialer. Et af kravene til de studerendes projekter var, at de skulle udfordre tømrerfaget. Det gør vinderprojektet bl.a. ved at bruge glasfiberkomposit som byggemateriale. Her kan lyset trænge igennem og ind i boligen, hvilket giver en fornemmelse af, at byrum og bolig smelter sammen, lyder dommernes bedømmelse.
Et fag i konstant udvikling
- Når vi bygger vinderprojektets ungdomsbolig på Rådhuspladsen, vil man kunne se et boligdesign, som peger fremad.
- Projektet viser, hvordan tømrerfaget har udviklet sig gennem tiden, især fordi de studerende har valgt et transparent kompositmateriale. Vinderprojektet fungerer som en flot og spændende markør af Københavns Tømrerlagus 500 års jubilæum, siger Martin Skou Heidemann, der er medlem af dommerkomiteen og direktør i entreprenør- og tømrervirksomheden Skou Gruppen A/S.
Idéen bag vinderprojektet har været at skabe en ungdomsbolig med varierende rum på trods af de få kvadratmeter for at give en fornemmelse af en større lejlighed.
Boligen er udformet som to separate boliger, som er afhængige af hinanden - både rumligt og i konstruktionen. Lejlighederne folder sig omkring og over hinanden og skaber derved en varierende rumlighed med dobbelt høje rum og dramatiske lysforhold.
- Vi har især lagt vægt på sammenspillet mellem konstruktion og indhold. Vi har skabt en bolig, hvor man lever i og med materialet. Vi har valgt at bygge i fiberkomposit både i konstruktion og beklædning. Udover at materialet er stærkt, er det også transparent og giver derved rummene en ekstra sansevirkning via både dagslys og som kunstlys,”siger Oliver Mogensen, som er med i vinderprojektgruppen sammen med ni medstuderende.
Tværfagligt samarbejde
De studerende har haft seks uger til at udtænke og forme deres projekt. Efter en teoretisk introduktion til tømrerfagets udvikling og muligheder blev de studerende sammensat i projektgrupper, der hver skulle udforme en ungdomsbolig på ca. 20 kvadratmeter. I den proces er de studerende blev kastet ud i virkelighedens udfordringer som arkitekt på en tegnestue.
- De studerende har fået berøring med praksis igennem denne konkurrence. De har undersøgt opgaven fra forskellige tværfaglige aspekter og har bl.a. skulle undersøge, hvilke rammer lovgivningen sætter for byggeri af boliger, forklarer Jan Søndergaard, formand for dommerkomiteen og professor ved Kunstakademiets Arkitektskole og fortsætter:
- Konkurrencen har haft en fantastisk positiv indflydelse på deres udvikling, fordi de har kunnet se, hvordan teorien fra skolen fungerer i praksis. De studerende har formet boligen, og inddrager tømrernes kompetencer i byggeprocessen, tilføjer formanden.
Ekstra sanseindtryk
Næste skridt er, at vinderprojektet skal undersøges mere detaljeret og gøres klar til at blive bygget.
Detsker i samarbejde med Skou Gruppen og BMT Byg i løbet af foråret. Her skal tømrerne bl.a. afgøre, om boligen udelukkende kan bygges i det foreslåede transparente kompositmateriale, eller om der skal indgå flere forskellige materialer for at skabe et resultat, der bedst udtrykker den arkitektoniske idé om at skabe en større rumfornemmelse og give et ekstra sanseindtryk, fordi bl.a. dagslyset trænger nemt ind i boligen.
Konkurrencen er ikke kun lærerig for de arkitektstuderende og de to tømrervirksomheder, men også for de mange tømrerlærlinge på Københavns Tekniske Skole.
Når projekteringen er færdig, får de nemlig instrukser af Skou Gruppen og BMT Byg om, hvilke halvfabrikater de skal bygge i løbet af efteråret. Halvfabrikaterne skal bruges til at bygge vinderprojektets bud på fremtidens ungdomsbolig på Rådhuspladsen i december 2015.
cmn