scroll
Underjordisk tilbygning skaber smuk ramme om verdenskunsten Den nye tilbygning rummer fem underjordiske udstillingssale på i alt 823 kvadratmeter. Foto: Laura Stamer.

Underjordisk tilbygning skaber smuk ramme om verdenskunsten

Ordrupgaards nye, underjordiske tilbygning, som er tegnet af Snøhetta, blev indviet i dag. Den nye bygning, som tager gæsterne med på et kunsteventyr 14 meter under jorden, har været under opførelse gennem flere år

Den nye bygning, som tager gæsterne 14 meter under jorden, har været under opførelse gennem flere år ved det statslige kunstmuseum Ordrupgaard i Charlottenlund lidt nord for København. Det er det norske design- og arkitektfirma Snøhetta, der har tegnet den nye tilbygning til Ordrupgaard i samarbejde med Cowi og EKJ Rådgivende Ingeniører.

Den nye bygning binder hele Ordrupgaard sammen og fører museets gæster rundt i samlingerne i en cirkulær bevægelse i smuk forening med den af arkitekt Zaha Hadid tegnede tilbygning fra 2005.

Den nye bygning fungerer som et nyt indgangsparti til Ordrupgaard, og den underjordiske bygnings tag er en skulpturel stålkonstruktion med en overfladefinish, der reflekterer lyset og himlen på en helt særlig måde. Arbejdstitlen for bygningen var derfor også Himmelhaven.

De fem, nye, underjordiske sales udstillingsareal er på i alt 823 kvadratmeter, mens det samlede, nye bygningsareal er på cirka 1800 kvadratmeter. Der er desuden bygget et nyt, imponerende trappetårn, der bringer museets gæster fra dybet op til overfladen.

Ud over nybyggeriet er der også blevet udført et energirenoveringsprojekt, der skal reducere Ordrupgaards samlede energiudgifter.

Snøhetta-grundlægger Kjetil Trædal Thorsen siger:

- Ordrupgaard er en smuk og solid institution, som vi er meget beærede over at arbejde med. Gennem det innovative, men dæmpede designet, lægger den nye udvidelsen og dens udstillingsområder sig til rette for en cirkulær bevægelse gennem Ordrupgaard, og skaber en kontinuerlig bevægelse gennem museets rige samling og frodige haver. Designet lever op til de højeste internationale standarder, når det gælder udstillingsdesign, kunstopbevaring og -visning, og giver en behagelig og intuitiv museumsrejse som er tilgængelig for alle.

Snøhetta står bag bygninger som for eksempel Operaen i Oslo, Bibliotheca Alexandrina i Egypten og The National September 11 Memorial Museum & Pavilion i New York, USA.

Hovedentreprenøren på projektet er konsortiet Juul & Nielsen og Barslund I/S, HSM Industri har leveret den skulpturelle stålkonstruktion, og G4S har stået for de sikringsmæssige installationer på museet. Bygge- og energirenoveringsprojektet har samlet set kostet 131,5 millioner kroner, som er finansieret af fonde og støtteydere.

H.K.H. Kronprisen deltog
Til stede ved indvielsen var blandt andre H.K.H. Kronprinsen, kulturminister Joy Mogensen samt repræsentanter for de fonde og støtteydere, der har finansieret bygningen.

Tilbygningen er finansieret med 65,2 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, 32,2 mio. kr. fra Augustinus Fonden, 26,1 mio. kr. fra den filantropiske forening Realdania, 7,5 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond og 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond.

Museets nye tilbygning kan opleves af offentligheden i morgen, lørdag den 14. august, fra kl. 11.00 til 17.00.

-los


13/8 2021