oktoberfest i fog
oktoberfest i fog
oktoberfest i fog

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Døre & vinduer

Ansigtsløft med 1200 nye vinduer

Ansigtsløft med 1200 nye vinduer

Trist funkis-facade fik nyt liv med moderne slanke designlinjer i form af 1200 nye vinduer

Del artiklen på

Energirenovering hitter hos boligforeningerne i de større byer, og i de fleste tilfælde skiftes de ældre vinduer ud med nye lavenergivinduer i den oprindelige byggestil. En nylig undtagelse er andelsforeningen A/B Torvebo på Amager i København, som fik udskiftet ca. 1200 vinduer på foreningens ejendom i Maltagade ved udgangen af 2016.

Behov for at gå helt nye veje
Bygningen er oprindeligt opført i 1930erne i funkis-stil med gult murværk og hvidmalede vinduesrammer, som senest blev udskiftet i slutningen af 1980erne. Den oprindelige hvide farve blev ved den lejlighed bevaret, men det skulle den ikke denne gang, forklarer bestyrelsesformand Jack Petersen:

- Facaden var temmelig trist og kedelig at se på, og vi syntes, at den trængte til noget mere liv. Samtidig var det under alle omstændigheder på tide at få udskiftet vinduerne, for de levede ikke op til nutidens energikrav. Derfor var udskiftningen en god anledning til at få skabt et helt andet facadeudtryk og gøre bygningen mere lækker at se på.
Slankt lavenergivindue med tilpasset fugeprofil

Bestyrelsen og foreningens rådgivningsfirma Peter Jahn & Partnere tog derfor kontakt til Velfac. De ønskede at undersøge mulighederne for at kombinere et anderledes facadeudtryk med behovet for energirigtige vinduer, der samtidig ville lukke mere dagslys ind i lejlighederne.

Tre prøvevinduer
Vinduesproducenten fremstillede derfor tre prøvevinduer i forskellige nuancer og slankt design, for at foreningen i praksis kunne se, hvordan de forskellige farver fungerede sammen med det gule murværk.
Udgangspunktet var lavenergivinduet VELFAC 200 Energy, som efterlever energikravene i både BR15 og bygningsklasse 2020 og desuden øger lysindfaldet takket være den store glasandel i forhold til rammestørrelsen. Salgskonsulent Pascal Kops fra Velfac forklarer:

-  Vinduet egner sig i nybyggerier og ombygninger, hvor man ønsker et enkelt og moderne udtryk med slanke, elegante linjer. Foreningen valgte samtidig en mørk granitgrå farve til rammerne med stor stoflighed i udtrykket, ligesom vi tilpassede fugeprofilen for at opnå en fremtrukket fuge.

- Det betød, at vinduerne har kunnet monteres, så rammerne får samme udtryk som i en helt ny bygning i nutidens mere enkle, minimalistiske stil. Det ændrede facaden fuldstændigt, og det er ret interessant at se, hvor god dynamikken er endt med at blive mellem de slanke mørkegrå vinduer og det ældre lysegule murværk, fortsætter han.

Store energibesparelser hen over vinteren
Forud for den omfattende vinduesudskiftning fik A/B Torvebo desuden udskiftet ejendommens centrale varmeanlæg og lejlighedernes radiatorer, der også blev flyttet hen under vinduespartierne for at opnå en mere optimal fordeling af varmen i de enkelte rum. Effekten af de energibesparende tiltag er bestemt ikke udeblevet, understreger Jack Petersen:

- Foreningen har haft væsentligt lavere varmeudgifter hen over vinteren, end vi plejer, og for mit eget vedkommende ligger besparelsen på ca. 1000 kr. om året. De nye vinduer og udskiftningen af varmeanlægget og radiatorerne har været gode investeringer, som ikke kun har forbedret lys- og temperaturforholdene, men også givet hele bygningens performance og udseende et tiltrængt løft.

-jhn

Læs mere om Døre & vinduer

25/8 2017

Mest læste


Seneste nyheder