Aktuelle nyheder - Gulve

Indsamlingsprogram til genanvendelse af tæppefliserTæppefliserne sendes til Tarketts anlæg i Holland, hvor garnet adskilles fra bagsiden med den nye teknologi.

Indsamlingsprogram til genanvendelse af tæppefliser

Tarkett åbner nu muligheden for genanvendelse af op mod halvdelen af de ca. 700.000 m2 tæppefliser, der hvert år lægges i Danmark

Del artiklen på

Det nye indsamlingsprogram betyder en potentiel klimabesparelse på omkring 2000 tons CO2 årligt. Systemet er allerede i drift, og i et af de første projekter kan der nu indsamles ca. 4000 m2 gulv til genanvendelse. Programmet indebærer også, at Tarkett nu kan tilbyde at tage tæppefliser med PA6-garn retur fra alle producenter.

Gulvproducenten har arbejdet med genanvendelse af vinylgulve i over 20 år, og nu bliver tæppefliser også en del af Tarketts ReStartprogram til indsamling og genanvendelse af gulve. På Tarketts fabrik i Waalwijk i Holland er en ny teknologi på plads, der løser de tekniske udfordringer ved at adskille garnet fra resten af tæppeflisen og samtidig opretholde materiale af høj kvalitet. Udviklingen er sket i tæt samarbejde med den italienske fiberproducent Aquafil:

- Tarkett er fast besluttet på at være en del af og drive overgangen til et CO2-neutralt samfund. At genanvendelsen af gulve i Norden nu bliver udvidet til også at omfatte tæppefliser, er et vigtigt skridt i retning af at realisere en cirkulær økonomi for gulve, siger Dag Duberg, der er nordisk bæredygtighedschef Tarkett.

Det nye indsamlingssystem omfatter tæppefliser med PA6-garn, en almindelig garnkvalitet, der bruges til ca. halvdelen af alle tæppefliser, der sælges i Danmark hvert år.

Tæppefliserne sendes til Tarketts anlæg i Holland, hvor garnet adskilles fra bagsiden med den nye teknologi. Renhedsgraden vil herefter være over 95 %, hvilket er en forudsætning for, at det kan genanvendes. Aquafil kan derefter producere Econyl-garn, som består af 100 % genanvendt materiale, som igen kan bruges til f.eks. nye tæppefliser. Derudover kan Tarketts bagside med EcoBase også genanvendes. For hver kvadratmeter tæppefliser, der genanvendes, opnås en klimabesparelse på ca. seks kg CO2, og er det samtidig et gulv med EcoBasebagside, stiger besparelsen til ca. otte kg CO2.

-kj

Læs mere om Gulve

6/10 2020