Aktuelle nyheder - Gulve

Opkøb gør Bjelin til Europas største producent af egetræsfinérSpacva.

Opkøb gør Bjelin til Europas største producent af egetræsfinér

SPONSORERET INDHOLD: Bjelins moderselskab Pervanovo Invest AB har erhvervet sig 98 % af aktierne i kroatiske Spacva og sikrer dermed leveringen af den efterspurgte råvare i højkvalitets egetræ

Del artiklen på

Bjelins moderselskab Pervanovo Invest AB med hovedsæde i Skånska Viken og med flere datterselskaber i Kroatien har erhvervet sig 98 % af aktierne i Spacva, der er noteret på børsen i Zagreb. Spacva, der producerer finér af høj kvalitet til gulve, er placeret i Vinkovci tæt på de store egetræskove. Købet sikrer leveringen af den meget efterspurgte råvare i højkvalitets egetræ – en af hovedkomponenterne i Bjelins gulve.

- Eg er en mangelvare, og med opkøbet fordobler vi nu vores tilgang af eg. Vores seneste revolutionerende innovation er den nye Woodura-teknologi, der gør det muligt for os at fremstille ti gange flere hærdede trægulve af en egetræsstamme end med anvendelsen af traditionel produktionsteknologi. Med overtagelsen af Spacva sikrer vi tilgangen af egetræsfiner og bliver Europas førende trægulvfirma med en produktion på mere end 20 mio. m2, siger Darko Pervan, der er CEO for Pervanovo Invest AB.

Spacva afnoteres straks efter købet på børsen, og navnet ændres til Bjelin Spacva. Yderligere 850 ansatte vil således tilslutte sig virksomhedsgruppen, som bliver en af Europas største producenter af finér af egetræ. Efter overtagelsen bliver koncernen ledet af moderselskabet Pervanovo, Kroatiens største producent indenfor træforarbejdning med 1700 ansatte fordelt på fem produktionsenheder i Kroatien. En produktionsenhed er også placeret i Viken i Sverige.

De to kroatiske finérproducenter Bjelin Otok og Bjelin Spacva ligger i udkanten af Europas største sammenhængende egetræsskove, Spacva-skovene. Tilsammen har de en produktionskapacitet svarende til 25 mio. m2 egetræsfinér. Gruppen af virksomheder, som Bjelin er en del af, bliver dermed Europas største producent af FSC-certificeret egetræsfinér af høj kvalitet til gulv- og møbelindustrien.

- I dag kommer en stor del af vores egetræsfinér fra produktionsenheden Bjelin Otok i Kroatien. Finéren fra egetræerne i Spacva-skovene er perfekt til fremstilling af de lange brede planker i vores hærdede trægulvssortiment. Kvaliteten er garanteret med FSC – en bæredygtighedscertificering, som vores kunder sætter stor pris på, siger Zoran Mihajlovic, der er adm. direktør for Bjelin Sweden AB.

Hoveddelen af egetræsfinéren vil blive brugt internt til produktion af hærdede trægulve i Viken i Sverige og i Ogulin i Kroatien iht. den patenterede Woodura-teknologi, der er udviklet af Pervanovos datterselskab Välinge Innovation, og som går under produktnavnet Hærdet Træ i Bjelins gulvsortiment.

- Nu kan vi koordinere vores fem produktionsenheder i Kroatien, og dermed bliver det mere effektivt at bearbejde og forædle råmaterialerne. Vores finérfabrik i Vinkovci og Otok vil producere 90 % af alt finér skovet i Spacva-skovene. De korte transportafstande giver betydelige fordele med hensyn til omkostninger, produktkvalitet og miljøpåvirkning. Der vil blive foretaget betydelige investeringer i de to finérfabrikker for at tilpasse råvarerne til produktionen af hærdede trægulve, der fremstilles iht. Välinge Innovations patenterede Woodura-teknologi, siger Stjepan Vojnic, der er adm. direktør for Pervanovo Kroatien.

Læs mere om Gulve

2/6 2021