Aktuelle nyheder om byggebranchen - Gulve

Slappe gulvkrav koster kassen

Slappe gulvkrav koster kassen

Mange arbejdsulykker skyldes fald i arbejdstiden, og det undrer derfor, at der i Danmark ikke stilles krav om dokumenteret skridsikkerhed til sikkerhedsgulve

Del artiklen på
Ca. 20 pct. af de alvorlige arbejdsulykker i Danmark er snuble- og faldulykker, der f.eks. skyldes, at ansatte glider på glatte gulve. Prisen er høj både menneskeligt og økonomisk. Eksempelvis anslår en COWI-rapport udarbejdet for LO i 2010, at de direkte omkostninger til en enkelt alvorlig arbejdsulykke løber op i ca. 75.000 kr., samt at de synlige omkostninger kun er ca. halvt så store som de skjulte omkostninger. Samtidig fremgår det af rapporten, at det ofte betaler sig at investere i indsatser, der har til formål at begrænse antallet af arbejdsulykker.

Så meget desto mere kan det undre, at man i Danmark ikke stiller væsentligt højere krav til de gulve, som tusindvis af ansatte hver eneste dag færdes på i forbindelse med arbejdet. Det mener Michael Persson, der er områdeleder for Danmark, Norge og Sverige hos Altro, der fremstiller danske sikkerhedsgulve til bl.a. hospitaler, plejecentre, storkøkkener, sportscentre og andre steder med høje krav til gulvenes skridsikkerhed og rengøringsvenlighed.

Hos Altro er man ikke i tvivl om, hvad der skal til for at komme nogle af de mange alvorlige ulykker på arbejdspladserne til livs:

- Når næsten hver femte alvorlige arbejdsulykke skyldes, at folk falder, fordi de f.eks. glider på glatte underlag, kan man stille sig selv det spørgsmål, om gulvkravene i Danmark måske er alt for slappe? Vi mener i hvert fald, at man som minimum bør kræve, at leverandører af sikkerhedsgulve skal kunne dokumentere vedvarende skridsikkerhed gennem hele gulvets levetid, siger Michael Persson og tilføjer:

- Ellers har hverken myndigheder, arbejdsgivere eller ansatte nogen som helst sikkerhed for, at gulvene også efter mange års slitage stadig har den skridsikkerhed, som de er købt ind til at levere. Og så venter man næsten bare på, at der sker en ulykke.

Dokumentation for skridsikkerhed
Fra Arbejdstilsynets side stilles der i dag krav om, at gulvbelægninger, herunder deres hårdhed og skridsikkerhed, skal være egnede til det arbejde, der udføres i arbejdsrummet. Derudover skal færdselsveje og -arealer, herunder gulvbelægninger, bl.a. holdes i forsvarlig stand og være fri for genstande, spild osv., der kan være til fare for færdslen.

- Desuden stiller man eksempelvis krav til dokumentation af skridsikkerhed, når gulvene er helt fabriksnye og ubrugte. Men hvad sker der, efter at de er installeret og dagligt udsættes for slitage: Bevarer de den skridsikkerhed, som de er indkøbt til at levere? Eller bliver gulvene tværtimod glattere med tiden og øger måske endda skridrisikoen? Det aner man i princippet ikke noget om, sådan som kravene ser ud i dag, siger Michael Persson og ønsker, at de sikkerhedsgulve, der installeres på danske arbejdspladser, vedbliver med at yde samme høje beskyttelse mod ulykker gennem hele levetiden.

- Vi opfordrer derfor til, at såvel myndigheder som arbejdsgivere og ansatte opsøger dokumentation for vedvarende skridsikkerhed hos leverandøren. Kun på den måde kan man være helt sikker på, at gulvene bidrager til at mindske risikoen for arbejdsulykker, også efter at de er taget i brug, siger områdelederen hos Altro.

-kj

Læs mere om Gulve

24/1 2017
GulveBambusgulvBeton GulveBetonstøbningEpoxy gulveFliseklæberFliserFodlisterFodpanelerForkantslisterFrostsikringFugemasseGulvbelægningGulvisoleringGulvmaskinerGulvplejemaskineGulvslibereGulvspartelGulvstrøerGulvvarmeIndustristøvsugerKlinkerKrydsfinerListerLydisoleringOptimering af arbejdsgangeSpånpladerSportsgulve med lamelparketSportsgulve med linoleumSportsgulve med massiv parketSportsgulve med PU-belægningSportsgulve med vinylbelægningTrægulveTæpperUndergulveVandtætningVarmekabelVarmemåtterVarmeslangeVintermåtterTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder