left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Isolering

Ny isolering skruer helt ned for larmen Papiruld, skabt på genbrug af gamle aviser, står nu måske for alvor over for sit gennembrud som lydisolerende materiale takket være et års udviklingsarbejde fra Sana Saleem og Curt Andersen

Ny isolering skruer helt ned for larmen

Knapt hver tredje dansker i lejlighed plages af nabostøj, men nu er der håb på vej. Papiruld Danmark har udviklet en ny type isolering, der halverer lyden i forhold til tidligere topprodukt

Del artiklen på
De lyde, vi ikke har lyst til, er dem, der generer os mest. Og faktisk er det knapt hver tredje dansker, der bor i lejlighed, som er generet af støj fra naboerne. Det viste en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der i 2013 spurgte 14.265 danskere om deres oplevelser over to uger. En type støj der, som en række eksperter de senere år har påpeget, er skyld i dårlig søvn, stress, hovedpine, for højt blodtryk og øget risiko for hjertekarsygdomme.

Men nu er der håb på vej. I dybeste hemmelighed har Papiruld Danmark gennem et år udviklet på en ny type isolering, særligt til etageadskillelser og skillevægge, hvor trin fra overboen eller støj fra nabolejligheden generer. Det har fået navnet Papiruld Lyd og er lige sendt på markedet:

- Det er almindeligt kendt, at cellulosefibre har rigtig gode lydisolerende egenskaber. Men nu har vi udviklet et produkt, som lydisolerer dobbelt så godt som eksisterende papirisolering på markedet. Det er ikke set før, og det er vi selvfølgelig superstolte over, fortæller adm. direktør Claus Skov.

Svær udfordring
Det er produktions- og udviklingschef Curt Andersen, der sammen med teknisk konsulent Sana Saleem har stået bag udviklingen af Papiruld Lyd.

- De fleste kender lejligheder eller kontorer, hvor man kan høre alt, hvad der bliver sagt på den anden side af væggen. Og det er netop tale og lyde af trin, der er noget af det værste at slippe af med, så skal du have lyden dæmpet, handler det om at få den brudt i materialet. Derfor lå udfordringen i at finde en anden struktur og blanding af fibrene i papirulden, siger Curt Andersen og fortæller, at de efter en lang række forsøg med blandinger nåede målet kort før jul. En isolering, hvor fibrene var justeret i form og størrelse og et produkt, der pakkede sig tættere.


Sana Saleem ved testvæggen, hvor lydstyrken blev dæmpet til det halve i de høje frekvenser, når den var fyldt med den nye Papiruld Lyd sammenlignet med fyld af almindelig Papiruld Standard.


Uvildigt testet ni gange
Men hermed var spændingen ikke udløst. For et var, hvad deres egne målinger viste, noget andet kunne være tilfældet, når et uvildigt tredjepartsfirma gik ind og målte. Det blev Sound InVision, som blev sat på opgaven. De er eksperter i rum og bygningsakustiske målinger indenfor bla. Trin- og luftlyd og har bla. udført opgaver for Novo Nordisk, Det kgl. Teater, Domea m.fl.. De opbyggede et testlokale til formålet i fuld størrelse med både etageadskillelse og skillevægge i gips, hvor Papiruld Lyd blev blæst ind og målt. Ifølge Sana Saleem, der også er uddannet diplomingeniør, var det nødvendigt for at få en brugbar dokumentation.

- Rådgivende ingeniører og arkitekter har brug for præcise målinger med tal, de kan bruge i deres beregninger af konstruktioner. Hermed hvad den forventelige lydreduktion er med såvel Papiruld Standard som Papiruld Lyd. Så der blev testet meget grundigt over ni omgange af otte timer.

Første ordre i hus
Resultaterne var overbevisende. Sound InVision nåede frem til, at når det gælder etageadskillelser, dæmper Papiruld Lyd trinlyde med 8-10 db i forhold til en tom konstruktion, og det er dobbelt så effektivt som Papiruld Standard. Mens den for luftlyd i de høje frekvenser f.eks. tale, børneleg og støj fra tv reducerer lyden med op til 4 db mere end Papiruld Standard. Nu lyder 4 db måske ikke af meget, men alene en reduktion på 3 db svarer til, at lydstyrken halveres.

Så forventningerne til Papiruld Danmark er store, og allerede få dage efter at nyheden om Papiruld Lyd var sluppet ud, kom de første ordrer på blokken. Deriblandt en etageejendom, der skal have lyddæmpet etageadskillelserne.

-jhn
Læs mere om Isolering

22/5 2015
IsoleringByggerådgivningBygnings- og teknisk isoleringDampspærreFacadeisoleringFugebåndFugtisoleringFugtmålingHulmursisoleringIndblæsningsmaskinerIsoleringspanelerIsopearl (EPS)IsoWindKælderisoleringLoftisoleringRenoveringTermograferingTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Stabil Total Isolering

  Stabil Total Isolering

  Alt i isolering
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • DAFA

  DAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen