left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Isolering

Opfylder 2020 krav uden dampspærreKlar til Blowerdoortesten på et af husene på Rørvig Feriecenter.

Opfylder 2020 krav uden dampspærre

Opsigtsvækkende test på tre træhuse isoleret med papiruld viser, at man kan tætne langt bedre end 2020 kravene helt uden brug af dampspærre

Del artiklen på
Der var mange, der rystede på hovederne, og lidt rysten på hænderne var der også hos håndværkerne, da de blev sat til at opføre tre træhuse på Rørvig Feriecenter helt uden brug af dampspærre. Husene blev isoleret med 240 mm papiruld fra Papiruld Danmark med 12,5 mm fibergips som beklædning.

Derfor var overraskelsen også ekstra stor, da blowerdoor-testene var færdige på de tre huse. Resultaterne viste, at alle tre på imponerende vis klarede bygningsreglements 2020 krav, hvor utætheden max må være på 0,5 l/s/m2. En endte endda helt nede på 0,248 l/s/m2.

- Det er et utroligt flot resultat. Det er meget svært at nå det sidste stykke, der er du helt nede og fuge lampestederne. Men der har du også fordelen med papirulden, den blæser ind i alle revner og sprækker og er langt mere lufttæt end batts i mineraluld, fortæller energirådgiver og termografør Hans Dollerup, der står bag testene.

Ingen skjulte overraskelser
Resultaterne er en mindre revolution for de håndværkere, der i de senere år har kæmpet med den tilbagetrukne dampspærre, hvor tapen er faldet af, utætte dåser til stikkontakter, gennemboringer m.m., hvor fugten har samlet sig og udløst angreb med skimmelsvampe og råd.

- Selvfølgelig handler tæthedskrav om indeklima og varmetab. Men langt de største problemer er de skader, vi ser. Skader, der forringer husets levetid, og nogle gange er tæt på at ruinere de små håndværksfirmaer, siger Hans Dollerup og fremhæver desuden, at uden dampspærren vil revner og utætheder hurtigt kunne lokaliseres på gipspladen, så de er lige til at fuge eller spartle over.

Sparer tid og udgifter
Men naturligvis er der også allerede i byggefasen en masse at spare på at slippe for bøvlet med dampspærre.

- Det her er på alle måder en løsning, vi kan se virker. Samtidig med at der spares udgifter på indkøb af materialer, arbejdstid for håndværkere og ikke mindst den tid, der bruges på at projektere detaljerne og føre skærpet tilsyn med beregningerne for den projekterende.

- kj

Læs mere om Isolering

17/6 2014
IsoleringByggerådgivningBygnings- og teknisk isoleringDampspærreFacadeisoleringFugebåndFugtisoleringFugtmålingHulmursisoleringIndblæsningsmaskinerIsoleringspanelerIsopearl (EPS)IsoWindKælderisoleringLoftisoleringRenoveringTermograferingTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • DAFA

  DAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Stabil Total Isolering

  Stabil Total Isolering

  Alt i isolering